Město Brno nabízí lidem v nouzi přespání v noclehárnách, azylových domech a bytových jednotkách se sociální intervencí. Mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek Blesku řekl, že ve městě je k dispozici 484 míst, 121 z nich sravuje přímo Brno, zbytek charity, Armáda spásy, sociálky a neziskovky.  

"Kapacity azylových domů jsou využívány přibližně na 80 procent,“ přiblížil situaci Poňuchálek. Brno se podle něj situaci bezdomovců od listopadu do března snaží řešit systémem tří nočních krizových center.

Kam se jít v Brně schovat před mrazem?

V Masné ulici 3b funguje Městské středisko krizové sociální pomoci se 42 místy. Noční krizové centrum Diecézní charity v Bratislavské 58 má k dispozici 30 míst a Noční krizové centrum Armády spásy v Mlýnské 25 disponuje 49 místy.

V  případě zvýšeného zájmu v extrémních mrazech možno rozšířit o dalších 20 míst. Nastavené kapacity jsou podle brněnského magistrátu dostačující.

„Obecně se v těchto dnech dá říci, že naplněnost například krizového centra na Masné je zhruba polovina ze 42 míst, na Mlýnské pak zhruba čtvrtina ze 49,“ sdělil mluvčí magistrátu.

„Je nám to velmi líto. Město ve spolupráci s organizacemi, které se zabývají prací s bezdomovci, nabízí pro takové počasí možnost schovat se v objektech s kapacitou 250 až 300 míst. A tato kapacita je zaplněná maximálně na 80 procent, takže volná místa jsou," řekl náměstek primátorky Brna Robert Kerndl (ODS).

Podle něj sociální pracovníci ve spolupráci se strážníky navštěvují lokality, v nichž se lidé bez přístřeší zdržují. „Nejsme ale schopní je přinutit k tomu, aby v minus deseti stupních využili pobyt v noclehárně nebo v krizovém centru. Samozřejmě pokud by kapacita nestačila, budeme to ihned řešit," dodal Kerndl.


Nedošel domů

Čtvrtá oběť je z Břeclavi. „Nejednalo se o muže bez přístřeší. Spadl do potoka, a než přišel domů, podchlazení bylo tak silné, že umrzl,“ vysvětlil mluvčí policie David Chaloupka.

V noci z úterý na středu naměřili meteorologové teploty až mínus 11 stupňů Celsia. Podobné teploty očekávají v noci i v nejbližších dnech, kdy se má rtuť teploměru pohybovat v rozmezí – 5 až – 10 stupňů Celsia.

VIDEO: K rodinné tragédii došlo minulý rok na severu Moravy. Manželka Zdeňka umrzla na místě zapálené svíčky, její partner Bohuslav u jejich nedalekého domu.