Skupina podle Národní centrály proti organizovanému zločinu založila v letech 2008 až 2010 řetězec firem pro neoprávněné vylákání nadměrných odpočtů daně z přidané hodnoty.

„Ve skupině bylo devět mužů. Hlavním organizátorem byl český občan pocházející z Iráku, další členové skupiny byli tři Iráčané, Slovák a čtyři Češi. Způsobená škoda dosáhla výše 470 milionů korun,“ shrnula mluvčí policie Iva Knolová.

Odpočítávali obří DPH

Hlavou skupiny byl muž s českým občanstvím pocházející z Iráku, kterému „asistovali“ tři jeho krajané. Do nelegální činnosti se podle policie zapojila také čtveřice Čechů a jeden Slovák.  

Mezi roky 2008 až 2010 obchodovali se záměrně nadhodnoceným zbožím neznámého původu, přičemž cílem nebyl zisk z podnikatelské činnosti, ale dosažení neoprávněného vyplacení nadměrných odpočtů DPH. Gang v Česku založil řetězec společností, které při „obchodováni“ plnily úlohy mezičlánků.

„Na pozice jednatelů měly být dosazovány osoby v rolích takzvaných bílých koní. Jako odběratelé nadhodnoceného zboží pak měly vystupovat společnosti z Iráku a Spojených arabských emirátů,“ popsala podvodnou praxi mluvčí.

Policie muže sledovala osm let

Kriminalisté se případem s krycím názvem Bruno zabývali už od roku 2010. Postupně i díky spolupráci se zastupitelskými úřady Česka v obou zemích nashromáždili listinné materiály a další důkazní materiál, který svědčil o trestné činnosti obviněných.

Přišli o nemovitosti

V případě pravomocného rozsudku hrozí všem obviněným trest odnětí svobody, jakožto účastníkům organizované zločinecké skupiny, až na  třináct let a čtyři měsíce.

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování zároveň členům skupiny zabavili jako výnos z trestné činnosti několik nemovitostí v hodnotě desítek milionů korun.

VIDEO: Paroubkův přítel Michek označil ženu expremiéra za zlatokopku. Zmizelé peníze se budou řešit při rozvodu.