Patnáctiměsíční tour, najetých 33 tisíc kilometrů. Červený a černý veterán, šest desítek let staré legendy, občas pozlobily, nikdy ale na dlouhých cestách své majitele nenechaly ve štychu. Od pátku je jejich místo v garáži v centru Brna prázdné.

„Je to jako přijít o věrného přítele,“ svěřila se posmutnělá Ivana. Oba partneři získali motorky před třemi roky, notně jim dali „do těla“ třeba v Iránu, Barmě, Malajsii, Indonésii či rozpálené Austrálii.

 

„Za celou dobu cesty kolem světa nám ukradli pouze sandály. A teď se doma stane tohle,“ kroutí hlavou Marek. Oba stroje přitom čekala renovace, poté by zřejmě zakotvily v muzeu.

Na objednávku?

„V domě se zabydlují nájemníci, je tady docela frmol. Ve společných garážích nejsou ještě kamery, což je chyba. Jestli šli zloději na objednávku, nebo se jim jen motorky zalíbily, netuším,“ povzdechl si Marek, povoláním programátor. S Ivanou se obrátili na policii, zároveň rozjeli pátrání na vlastní pěst. Na Facebooku jejich žádost o pomoc už sdílely desítky tisíc lidí.

„O víkendu jedeme do Telče na cestovatelský kemp, chtěli jsme dorazit stylově na čízách. Takhle musíme autem, což není ono,“ svěřil se Marek, který věří, že se červený a černý klenot podaří najít. 

Chcete pomoci při pátrání?

Informace k ukradeným motorkám lze sdělit na policejní linku 158 nebo přímo Markovi a Ivaně na facebookovém profilu Do Austrálie. Zásadní je, zda případní svědci nezaznamenali neobvyklé „manévry“ minulý týden ze čtvrtka na pátek na Přádlácké a Francouzské ulici a v jejich okolí.

Fenomén ČZ

Motocykl ČZ 150 C, o který oba Brňané přišli, vyráběli ve Strakonicích v letech 1950 až 1953. Má dvoudobý, vzduchem chlazený jednoválec s obsahem 148 cm³. Dosáhl nejvyšší rychlosti 85 km/h.