„V tom okamžiku je zle. Pachatelé mají děti v hrsti a okamžitě je začnou vydírat a šikanovat,“ řekla Blesku policistka Zdeňka Procházková, která se kyberšikanou dětí zabývá.

Policie nyní vyšetřuje případ útoku na pět školáků. Pachatel poslal šesťákům obrázek vlastního přirození. Totéž požadoval od nich. Obratem se mu intimních obrázků nedostalo, vyděšené děti se naštěstí svěřily rodičům a učitelům. Policie po neznámém prasákovi pátrá.

Další tvrdě šikanovanou je šestnáctiletá Brňanka. „Pachateli poslala své nahé fotky již půl hodiny po zahájení konverzace,“ upozornila Procházková. Když nechtěla posílat další obscénní snímky, poslal její nahé fotky jejím přátelům. Dívka trpěla intimní šikanou téměř rok, než si její konverzace všimla maminka. Okamžitě volala policii, ta mladistvého pedofila, bydlícího v jiném kraji, vypátrala.

Podle policie jsou však v bezprostředním ohrožení stovky malých Brňanů. Objasněnost případů je naštěstí poměrně vysoká. Stop, které pachatel ve virtuálním prostoru nechá, je totiž hodně a policie je dnes dokáže vystopovat.

Ponocování školáků plné vulgarit

Policisty překvapilo, že školáci bývají na sociálních sítích přilepeni od příchodu ze školy denně často až do půlnoci. „Většina komunikace ohledně nahých fotek a vydírání se odehrává po večerech a v noci,“ upozornila Procházková. Zarážející je i obrovská vulgarita a obscénnost konverzací. „Běžně i u dětí padají ta nejsprostější slova, která vůbec existují,“ naznačila.

Video
Video se připravuje ...

Kyberšikany přibývá: Dívku vydíral přítel fotkami z mailu, spáchala sebevraždu. Blesk

Zhrzení vrstevníci i nemocní pedofilové

Podle policie stojí za kyberšikanou dvě vrstvy lidí. První jsou vrstevníci, kteří se domluví, že zavaří spolužákovi. Roli hraje parta a hecování. „Dívky se často mstí. Líbí se jim chlapec, ten si ale vybere spolužačku. Tak na ni zaútočí a nedomyslí následky,“ tvrdí policistka Procházková.  A pak pedofilové, kteří se ukájejí nad svým vlastním unikátním zdrojem fotek. Někdo je má jen u sebe, jiný je sdílí na pedofilních stránkách. Jsou nejčastěji ve věku od 18 do 35 let, někdy i dobře situovaní padesátníci s rodinami.

Jaký trest hrozí pachatelům?

Je to souběh více trestných činů: porušení tajemství listin a dokumentů uchovávaných v soukromí, vydírání, výroba a jiné nakládání s dětskou pornografií a sexuální nátlak. Pokud jsou oběti děti, hrozí pachateli 5 až 12 let vězení.

Co mohou dělat rodiče?

Mají mít přehled o aktivitách svých dětí ve virtuálním světě. Mohou využít možnosti nastavení rodičovské kontroly na PC dítěte. Podle policie však mají držet tempo s dětmi a vzdělávat se. Mají být svému dítěti vždy oporou.

V případě potřeby se lze obrátit na policii, Linku bezpečí či řadu speciálních webových stránek na pomoc šikanovaným.

Fotogalerie
5 fotografií