Strážníci vyjížděli na základě tísňového volání k dítěti zavřenému v autě před bohunickým nákupním centrem v pondělí v podvečer. V tu dobu teplota ve stínu dosahovala asi 29 stupňů, v uzavřeném autě může za krátkou dobu vystoupat o další desítky.

„Všimnul jsem si, tady je dítě úplně zborcené potem, ale úplně. Hýbe se, dýchá, tak jsem ještě nebušil do okna,“ líčí pozorný svědek hlídce strážníků.

Dítě je při vědomí, klimbá mu hlavička, budeme rozbíjet okno, potřebuju na místo erzetu (rychlá záchranná služba – pozn. red.). Je mu tak dva, dva a půl roku,“ hlásí strážník do vysílačky.

Následně strážníci rozbili obuškem okno. „Vytáhni ho! Hodná holčička, hodná! Dítě je venku v péči kolegyně,“ hlásí po pár vteřinách strážník úspěšnou záchranu holčičky.

Video
Video se připravuje ...

Rodiče nechali v rozpáleném autě holčičku: Zachránili ji strážníci z Brna MP Brno

Dítě už nereagovalo na tlučení do okna

Automobil byl zaparkován na přímém slunci, dívka uvnitř seděla se svěšenou hlavou, ztěžka dýchala a nereagovala ani na hlasité tlučení kovovým koncem teleskopického obušku do skla," uvedl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

VIDEO: Vedra spalují Česko: Kolik stupňů má sedačka v MHD, chodník nebo bankomat?

Video
Video se připravuje ...

Vedra spalují Česko: Kolik stupňů má sedačka v MHD, chodník nebo bankomat? Eva Fornálová, Matěj Šrám

Zpocenému dítěti dávali pít a chladili ho vlhkými kapesníky. Dívku pak ošetřili přivolaní záchranáři. Její rodiče dorazili k autu zároveň s nimi.

„Otec hlídce nejprve tvrdil, že se vzdálili jen na pět minut, přestože od samotného oznámení na tísňovou linku uplynula přibližně čtvrthodina. Matka upřesnila, že nákupy trvaly přibližně dvacet minut," uvedl mluvčí.

Záchranáři dívku po kontrole zdravotního stavu rodičům předali. Strážníci případ postoupili policii.

Městská policie s přicházejícím oteplením varuje rodiče, aby nenechávali děti v autech. V uzavřeném voze teploty dramaticky stoupají a hrozí nebezpečné přehřátí organismu. Totéž platí i pro zvířata.

Co se děje s dětským organismem v rozpáleném autě? Jak poskytnout přehřátému dítěti? Na dotazy čtenářů odpovídal Marek Hylebrant ze středočeské záchranné služby:

Video
Video se připravuje ...

Rodiče nechali dítě v přehřátém autě. Rozhovor se záchranářem Andrea Ulagová, Lukáš Červený