Pokud je ukládán trest ve výměře 12 let, přičemž sazba za vraždu a krádež může být až 18 let, nelze ho v žádném případě považovat za nepřiměřený. Ukládán je navíc za více trestných činů,“ vysvětlil potvrzení předchozího rozsudku krajského soudu v Brně soudce vrchního soudu v Olomouci Petr Andres. Upozornil přitom, že Fejta ženě navíc z domu sebral trezorek s 15 tisíci korunami.

Fejta žádal mírnější právní kvalifikaci na trestný čin zabití. „Mezi vraždou a zabitím existuje velmi tenká hranice,“ uvedl jeho obhájce. Poukázal na to, že muž byl v té chvíli pod extrémním napětím vyvolaným obavou ze ztráty blízkého člověka.

Stařenka totiž svého budoucího vraha provokovala tím, že o synovi jeho expřítelkyně říkala, že stejně není jeho a kluk na něj zapomene. Fejta byl přitom na dítě extrémně fixovaný. Rozsudek je pravomocný.

VIDEO: Takto hodnotila rozsudek krajského soudu v Brně, který je totožný s verdiktem Vrchního soudu v Olomouci žalobkyně Eva Žďárská.

Video
Video se připravuje ...

Žalobkyně Eva Žďárská komentuje rozsudek. Zdeněk Matyáš


„Cílem obžalovaného není ospravedlnit, co spáchal. Plně si uvědomuje, že toto ospravedlnit nelze. Soud však dostatečně nezvážil všechny možné okolnosti. Obžalovaný považuje dvanáctiletý trest za poměrně přísný, a to vzhledem k okolnostem činu,“ doplnil obhájce.

Vrah projevil u soudu nad smrtí sousedky lítost. „Je mi to velmi líto, paní jsem znal odmalička a neměl jsem s ní do té doby žádné problémy,“ hájil se dnes před soudem Fejta.

Podle znalců si obžalovaný vytvořil k chlapci až závislost a stylizoval se do role rodiče. Když Fejtovi jeho vlastní rodiče i sousedka začali říkat, že si bývalá přítelkyně najde jiného muže, a expartnerka omezovala četnost setkávání s dítětem, nastřádala se v něm podle psycholožky frustrace. Znalkyně však uvedla, že muž má schopnost rozlišit dobré a zlé a věděl, co v době činu dělá.

VIDEO: Policisté vraha stařenky rychle dopadli.

Video
Video se připravuje ...

Policejní mluvčí Bohumil Malášek potvrdil, že kriminalisté dopadli vraha důchodkyně ve Zbýšově na Brněnsku. Muže (38) se k činu přiznal Zdeněk Matyáš

 

Fotogalerie
7 fotografií