Jiří Šika jel v levém jízdním pruhu. Kvůli manévru nákladního vozu jedoucího před ním najel do odstavného pruhu a narazil tam do řidiče odstaveného nákladního vozu. Ten na následky zranění zemřel.

Obžalovaný podle spisu reagoval nevhodně a nesprávně na aktuální dopravní situaci. Z vyšetřování ale vyplynulo, že řidič odstaveného vozu neměl reflexní vestu a nepoužil ani výstražný trojúhelník.

Letos v únoru Jiřího Šika okresní soud v Jihlavě potrestal pro usmrcení z nedbalosti ročním vězením podmíněně odloženým na dva roky. Uložil mu i tříletý zákaz řízení. Šika se proti tomu odvolal, brněnský krajský soud ale ve středu jeho odvolání zamítl.

„Je mi strašně líto, k čemu došlo, je to nevratná situace. Byl jsem v nesprávný čas na nesprávném místě. Dostal jsem se do té situace ne svojí vinou, udělal jsem vše, abych tomu zabránil,“ uvedl Šika. Zároveň se omluvil pozůstalým.

Podle předsedkyně senátu Hany Kleinové byla trestná činnost obžalovaného u prvoinstančního soudu spolehlivě prokázána. Podle odvolacího soudu se obžalovaný při jízdě nechoval ohleduplně a nejel rychlostí přiměřenou situaci.

Nezměnil to ani znalecký posudek ze Slovenska, který si obhajoba nechala zpracovat. Podle něj byl rozhodujícím okamžikem manévr nezjištěného nákladního vozu, který jel před obžalovaným a na který Šika svým manévrem reagoval.

Rozsudek je pravomocný, Šika ještě zváží možnost podání dovolání k Nejvyššímu soudu.

VIDEO: Na dálnicích se řidiči často musí vyrovnávat s nepředvídatelnými situacemi.

Video
Video se připravuje ...

Splašení koně cválali po dálnici! tv JOJ