Rozsudek má jediný háček. Mladý muž zmizel beze stopy v roce 2014, proces proti němu byl proto veden jako proti uprchlému. „Pokud bychom věděli, kde se skrývá, stál by před soudem,“ reagoval žalobce Ivan Hrazdíra na dotaz, zda policie nemá stopy, které by ji k obžalovanému přivedly.

Talentovaný fotbalista, který svého času dokonce koketoval s mládežnickými týmy brněnské Zbrojovky, vystupoval před klienty jako bookmaker sázkové společnosti Tipsport. Nabízel smlouvy o kurzovém sázení, které měly přinést zaručený zisk. Společnost popřela, že by kdy byl jejím zaměstnancem. Právě naopak, prosázel u ní obrovské částky. 

Video
Video se připravuje ...

Obhájkyně Radka Strmisky podala proti rozsudku odvolání. Kde je její klient, ale netuší. Zdeněk Matyáš

Soudce Miloš Žďárský připustil, že Strmiska nemusel do „podnikání“ vstoupit přímo s úmyslem peníze nevrátit. „Pan obžalovaný ale musel vědět, že investice do sportovních sázek jsou bez záruky. Jak je obecně známo, nebohatnou sázející, ale společnosti, které se tím živí,“ konstatoval soudce.

Později založil Radek Strmiska vlastní společnost, nabízel smlouvy o půjčce se zárukou nadstandardně výhodného zúročení. V síti uvízla téměř stovka zájemců. „Dělal to fikaně. Dal jsem mu pět tisíc, vrátil mi šest. Později nabídl smlouvu na sto tisíc s tím, že dostanete zpět během měsíce sto deset. Prachy ale už nikdo nikdy neviděl. Stejně jako Radka,“ svěřil se jeden z podvedených.

V seznamu podvedených nechyběla i známá jména, například někdejší fotbalisté Michal Hubník či Bronislav Červenka. Těm Strmiska nevrátil statisíce „investovaných“ korun.

Sedm let za podvod velkého rozsahu si Strmiska, pokud bude kdy dopaden, odpyká ve věznici s ostrahou. Nesmí vykonávat funkci ve statutárním orgánu společnosti, dostal pětiletý zákaz podnikání v oboru výroba, obchod a služby. A musí všem v předlouhém seznamu podvedených vrátit peníze.

Rozsudek není pravomocný, obhájkyně Strmisky podala na místě odvolání. Případem se tak bude zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Video
Video se připravuje ...

Žalobce Ivan Hrazídra ke kauze podvodů Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
4 fotografie