Jak se Milan D. vůbec dostal do brněnské basy? Malý František (12) prý kradl doma rodičům valutové úspory a »roztáčel« je s teenagery ve Veselí nad Moravou. Pro protřelé kriminálníky ideální kořist. Když si Milan D. ověřil, že nejde o fámu a dolarů má být v domku, kde hoch bydlel s rodiči, dokonce 90 tisíc, naplánoval loupežné přepadení. Jenže policie se o úmyslu kumpánů dozvěděla a čtyři dny před akcí je pozatýkala.

Brněnská soudkyně Jaroslava Bartošová ale v pondělí překvalifikovala trestný čin loupežného přepadení ve stadiu pokusu na pouhé vydírání. Hlava nepovedené loupeže Milan D. se u soudu dušoval, že chtěl jen od kluka koupit dolary ve výhodném kurzu. „Kdepak loupež, chtěl jsem jen směnit dolary za koruny ve výhodném kurzu, jeden za 17 korun. Pak bych na tom dalším prodejem vydělal,“ tvrdil. Rozsudek není ještě pravomocný. Státní zástupce si vzal čas na rozmyšlenou.

Znásilněná a uškrcená

Daleko horší trest ale čeká Milana D., pokud ho slovenská policie usvědčí ze sedm let staré brutální vraždy Nikoly (†20). Případ tehdy otřásl celým Slovenskem. Dívka zmizela cestou z diskotéky a její tělo bylo nalezeno až o dva měsíce později v lese.

Výsledky pitvy ukázaly, že před smrtí byla omámena a znásilněna. Nikola umírala ve velkých bolestech, po smrtící dávce léků jí totiž selhávaly orgány. „Šlo řádově až o 50 tablet anebo deset stříkaček tohoto antidepresiva,“ uvedl po provedené pitvě tehdejší mluvčí trnavské prokuratury Marek Marcinek. Na závěr ji vrah uškrtil kalhotkami.

Dlouho se nedařilo vypátrat pachatele, až začátkem září slovenská policie oznámila, že má konečně podezřelého, a dokonce už padlo i obvinění. Nikolu měl zavraždit Slovák Milan D., ten v té době čekal v Brně na soud právě za plánované přepadení hluchoněmé ženy a jejího syna.

Doživotí nebo pomsta

Recidivista Milan D., který údajně patří k senické mafii, tvrdí, že s vraždou Nikoly nemá nic společného. „Obyčejný a totální nesmysl na účet jejího otce. Prostě nesmyslné, všechno komplet nesmyslné. Událost se stala před sedmi lety, byl jsem vyšetřovaný. Já jsem nevinný, nemám co tajit,“ sdělil před časem FTV Prima.

Otec nebohé Nikoly chce pro vraha doživotí. „Doživotí, to je moje podmínka. O to se já postarám, jinak bude mít ze života peklo,“ uvedl Jozef pro TV JOJ.

Fotogalerie
20 fotografií