S organizovanými bandami drzých zlodějů se na Moravě potýkají vinaři každoročně. „Vloni jsme vyšetřovali šest velkých krádeží hroznů. V Moravském Žižkově dokonce ostříhali majiteli vinice zloději během noci celý vinohrad a odvezli si kolem čtyř tun úrody,“ řekla policistka Kamila Haraštová. Škoda byla za 80 tisíc korun.

Dopadení zlodějů z vinic bývá přitom velmi obtížné a podaří se spíš ojediněle. Vloni se to kriminálce podařilo. Zatkli dvojici zlodějů, kteří zamířili krást do cizího vinohradu v době, kdy v Mikulově probíhalo tradiční Pálavské vinobraní.

„Asi si mysleli, že policisté budou zaneprázdněni dohledem nad vinobraním, ale to se mýlili. Kolegové zloděje s vozíkem plným nakradených hroznů zastavili přímo při odvozu 460 kilogramů révy,“ řekla Haraštová.

Vinaři by zlodějům »sekali ruce«

Pro majitele vinic představují zloději spolu se špačky největší nebezpečí. Část z nich začala najímat na hlídání vinic hotaře (speciální hlídači vinohradů, kteří měli podle horenského práva větší pravomoce). Ti však nestačí dohlédnout na vše. V ohrožení jsou především odlehlejší tratě.

„Je škoda, že se do dnešní doby nezachovalo staré císařské pravidlo ‚natáhnout a setnout‘. Představte si, že celý rok chodíte kolem vinohradu, je s tím spousta práce a starostí, vložíte do toho spoustu peněz a pak vám to někdo těsně před finále ukradne,“ řekl majitel Vinného domu Bzenec Dušan Černoch.

VIDEO: Známý vinař Josef Valihrach pije víno od 13 let a radí, jak se neopít!

Video
Video se připravuje ...

Známý vinař Josef Valihrach pije víno od 13 let a radí, jak se neopít! Markéta Reinischová, Jan Jedlička