Hypnogen, Lexaurin, Diazepam či Neurol. Nelegální prodej těchto a dalších šesti návykových léků organizoval podle obžaloby Pavol M., který se před soudem k padělání receptů přiznal. Podle obžaloby mu pomáhali mimo jiné vyučený farmaceut Jiří M. a Iveta K., dcera majitelky jedné z lékáren.

Skupina fungovala tak, že Jiří M. sehnal prázdné recepty, do nichž dopisoval kódy zdravotních pojišťoven a jména pojištěnců, která znal ze svého předchozího zaměstnání v lékárně. Následně si skupina nechala vyrobit asi dvacet falešných razítek lékařů. Pak už jen stačilo vyplnit název léku a vyzvednout z lékárny. Medikamenty následně prodávali přes internet. Podle obžaloby se jednalo o tisíce balení.

Například Hypnogen, který stojí asi 400 korun, prodávali za 1100 korun. Dohromady si vydělali nejméně 3,5 milionu korun,“ uvedl v obžalobě státní zástupce Jiří Morava. Obvinění výši škody odmítají a tvrdí, že zisk byl mnohem nižší.

„Líčení pokračuje ve středu výpovědí dvojice svědků. Verdikt určitě ale ještě nepadne, soudní líčení jsou totiž v této kauze naplánována i v červnu,“ upřesnila mluvčí krajského soudu Simona Pešková.

VIDEO: Evropu zaplavily léky s pochybnou licencí!

Video
Video se připravuje ...

Evropu zaplavily léky s pochybnou licencí! tv JOJ