Plynová pistole naštěstí nebyla nabitá. To však šikanovaný kluk na rozdíl od »střelce« nevěděl. Podle svědků tak vyvrcholila zhruba půlroční internátní šikana chlapce z Třebíčska od party několika ubytovaných spolužáků. Většinou prvňáků!

Aktéři přitom nepatří mezi žáky komínského učiliště. „Ubytováváme totiž na internátu posluchače z 36 brněnských škol, což je kolem půl tisícovky dětí,“ řekl Blesku zástupce ředitele pro výchovu mimo vyučování Miroslav Bárta.

Matěj je prý hodně nedospělý. „I v šestnácti sjíždí pohádky, je hodně fixovaný na svého mladšího brášku. To mu škodí,“ myslí si jeden ze spolužáků, kteří incident zažili. Klučina se proto stal pro druhé snadným terčem.

„Lepili mu žvýkačky na nohy, polévali vodou a nadávali mu do pohanů. Sociálně byl izolovaný,“ přiblížil svědek.

Namířená pistole a suché cvaknutí kohoutku bylo už za myslitelnou hranou chování. Druhý den proto přiběhl na internát otec šikanovaného kluka. Útočníka, který pochází z Moravského Slovácka, na chodbě profackoval. Rvačku roztrhl až zástupce ředitele Bárta. Policie nicméně incident jako trestný čin ani přestupek zatím nevyšetřuje.

Co na to škola?

Postavila se k problému čelem. „O incidentu víme. Zmiňovaní žáci nejsou z naší školy. Ubytováváme totiž na internátu posluchače z 36 brněnských škol, což představuje kolem půl tisícovky dětí. Celý případ intenzivně vyšetřujeme a řešíme jak s žáky, tak rodiči a v součinnosti s policií. Té jsme předali k expertize zbraň, aby posoudila, zda je či byla nebezpečná. Podle našeho názoru se jednalo o nefunkční maketu. Je logické, že výpovědi chlapců o tom, co se odehrálo, se liší. Věc však pod koberec nezameteme. O všem budeme průběžně i nadále informovat rodiče. Ti s dosud přijatými opatřeními vyslovili spokojenost. Jakmile vyšetřování uzavřeme, teprve pak můžeme rozhodnout o možných postizích,“ uvedl Miroslav Bárta , zástupce ředitele pro výchovu mimo vyučování.

Fotogalerie
7 fotografií