Sáhl po vlastnoručně vyrobené pistoli, ve sklepě vypil alkohol a vstoupil do pokoje. Starý muž, který jej deptal několik desetiletí, se ani neotočil od televize. Jen řekl: Vypadni! Pospíšil popošel a vypálil do jeho hlavy zprava. Nabil znovu, obešel bezvládné tělo a střelil do levé části hlavy. Nabil potřetí a čekal. Nenáviděný tchán ale už nejevil známky života.

Pospíšil se Blesku po rozsudku u soudu v Brně, který mu vyměřil 13 let za mřížemi, svěřil, že šlo o poslední kapku. „A džber plný slz mojí ženy za ty roky psychického týrání a napadání přetékal neustále. Neudělal jsem to s rozmyslem, šlo o afekt. Ten den mi prostě ruply nervy,“ tvrdí muž, kterému hrozí, že vysoké stáří prožije ve vězení. A možná se už nikdy neshledá s blízkými.

Jeho manželka Hana rozsudek proplakala. „Vidíte, v jakém je stavu. Tchyně dokázala všechny ty konflikty tlumit. Když před třemi roky zemřela, nastalo peklo,“ tvrdí Pospíšil. 

Jsem ústupčivý člověk, řekl Blesku

A očividně má potřebu se svěřit. „Jsem ústupčivý člověk, nikdy jsem se na zábavě ani v hospodě neporval, na učňáku jen vyznamenání. Co mám řidičák, jezdím celý život bez nehod. Táta mě vedl k poslušnosti a já to ctil,“ říká Antonín Pospíšil.

Problémy začaly, když se před čtyřiceti lety oženil s Hanou. S tchánem si nepadli do oka už na veselce. „Vytahoval si rukávy a křičel na mě, ať si to s ním jdu na férovku rozdat,“ popisuje začátek rodinné tragédie.

Tchán ho prý neuznával, od začátku si místo něj představoval někoho jiného. „Na baráku jsem se nadřel jako mezek, ale pořád to nestačilo. Slova jako děkuji, odpusť a promiň jsem od něj nikdy neslyšel,“ říká Navrátil.

S manželkou se mohli odstěhovat. Ale neudělali to. Antonín Pospíšil tuší, že to byla chyba. „On by stejně přišel. Ženu by prosil, že se polepší, ale pak by to začalo nanovo,“ míní muž, nad kterým se vznáší perspektiva třinácti roků vězení.

Soud odmítl verzi obhajoby, že šlo o zabití. Pospíšil se na místě odvolal. Kauza děsivého rodinného soužití s jedním mrtvým a řadou psychicky zničených aktérů nekončí. „Teď je to už v rukách božích,“ řekl Blesku Antonín Pospíšil při odchodu ze soudní síně.

Fotogalerie
3 fotografie