„Majitel společnosti oznámil, že zmizelo patnáct metráků hroznů odrůdy Cabernet Moravia,“ konstatovala policejní mluvčí Kamila Haraštová. Později okradení vinaři údaj navýšili o dalších pět metráků. Ztratil se také plašič ptactva. Suma sumárum, škoda je 45 tisíc korun.

Pro okradené vinohradníky je ale pobuřující spíše fakt, že celoroční práce přišla vniveč. „V regionu jde už o šestou podobnou událost během několika týdnů,“ upozornila mluvčí. Řečí čísel jde o statisíce korun.

Neuvěřitelné – „kradáci“ otrhali za noc 4 tuny hroznů

Nejhůře dopadla vinařská rodina Maděřičů z Moravského Žižkova. Po nájezdu organizovaného zlodějského gangu na jednu z jejich vinic zmizely přes noc neuvěřitelné čtyři tuny hroznů odrůdy Veltlín zelený. „Ve středověku se za to sekaly ruce. Asi věděli proč,“ reagoval vinař Jiří Maděřič.

Policisté uspěli při pátrání jen v jediném případě, kdy zadrželi na Břeclavsku dvojici mužů. Ti v noci ukradli kolem 400 kilogramů hroznů. Při kontrole na silnici policistům nedokázali věrohodně vysvětlit, kde k nákladu přišli. Za krádež ve velkém hrozí pobertům až pět let vězení.