Narodil se v obci Ostravice v Beskydech a jak sám s úsměvem říkal, s lyžemi na nohou. Měl dvanáct sourozenců. Do Blanska, kde se začal učit slévačem, zamířil v patnácti letech. Slévárenskému oboru se v podniku ČKD Blansko věnoval celý život. 

Hrával fotbal, ale kolem pětatřicítky pověsil kopačky na hřebík. A sáhl po činkách. Jako trenér i aktivní závodník byl v šedesátých letech u zrodu oddílu kulturistiky v Blansku. Jeho svěřenci získali více než dvacet domácích mistrovských titulů a z republikových šampionátů přivezli přes padesát medailí.

Poslední rozloučení s Josefem Krupou se uskuteční v úterý 25. července ve 14.30 v blanenské smuteční síni.

Josef Krupa se stal ve veteránských kategoriích dvakrát mistrem republiky. Naposledy závodil v osmdesáti letech. Jezdil také na kole, často si vyšlápl na pěší túru do okolí. Energie z něj jen sršela. Kvůli Krupovi činovníci vymysleli soutěžní kategorii 80+.„Jenže už v ní nesoutěžím. Nemám totiž s kým,“ krčil rameny.

Jen manželku ke cvičení nezlákal

Ke cvičení přivedl i syna a dceru, jen manželka odolala. „Ona byla učitelka, vždy mi říkala, ať si jdu zacvičit, aby měla klid na přípravu do školy,“ usmíval se.

Bez problémů přežil i koronavirovou pandemii. „S manželkou jsme se naočkovali, žádné problémy jsme neměli. Cvičil jsem doma na zahradě. A v rámci přípravy jsem rozštípal i pár kubíků dřeva,“ ubezpečoval

Jaké rady nestor dal těm, kteří chtěli překonat lenost a být fit? „Cvičte každý den. V mládí nebo ve stáří, je to jedno. Vaše tělo vám poděkuje.“ 

Fit recept podle Krupy

Ráno začít pro zahřátí kliky, ale nešidit je. Poté se soustředit na cviky, které posilují břicho, což zabere zhruba hodinku. Kdo nenavštěvuje pravidelně posilovnu, může se k večeru doma věnovat cvičení s jednoručními činkami. A k cvičení si pustit oblíbenou hudbu. Další pohybové aktivity během dne jsou na zvážení každého, kdo chce být fit.

VIDEO: Policistka Eva vyhrála v kulturistice na šampionátu dvě kategorie.

Video
Video se připravuje ...

Krásná policistka Eva se zúčastnila šampionátu v kulturistice a zvítězila ve dvou kategoriích. Instagram