Otec a syn tvoří v Náměšti nad Oslavou, kde mají nedaleko místního zámku vlastní galerii. „Živíme se společně, ale představy o práci máme odlišné,“ prozradil Tasovský starší (62). Jeho výtvor Mezi kruhy, který nyní uvolnil prostor Strážcům, mu dal zabrat. „Jako kovář jsem musel z dubu vyřezat kouli vážící sto kilogramů. To mi dalo opravdu zabrat,“ usmívá se umělecký kovář.

Oceloví Strážci zůstanou rok

Dílo jeho syna, které od středy přitahuje pozornost chodců v centru Brna, je vyrobené z ocelového plechu, který je nařezaný, svařovaný a obroušený, má rezavou povrchovou úpravu. Cílem autora bylo prostřednictvím Strážců vyvolat emoce, ale také pocit bezpečí. „Tím, že jsou teď tady, tak stráží Brno," svěřil se Tasovský mladší.

„Preferuju jednoduché tvary a linky, mám rád minimalismus," doplnil autor (38), který společně s otcem tvoří v kovářské dílně v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku. V současnosti jako materiál používá hlavně nerezovou ocel, rád se však vrací i k rezavé povrchové úpravě.

Umění pod nebem

Tři strážci nyní opanují galerii pod širým nebem na rok, stejně dlouho chodci míjeli výtvor Mezi kruhy. „Ten nápad se nám líbí. Lidé si zvyknou na umění ve veřejném prostoru a snad i ti, kteří jen procházejí, se na chvíli zastaví,“ míní Pavel Tasovský starší.  

„Jsem rád, že tradici soch v ulicích, na které si můžete sáhnout, neustále rozvíjíme, protože umění do veřejného prostoru prostě patří," uvedl starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl. Loni vznikla venkovní Galerie Římák také na Římském náměstí. Momentálně v ní lze zhlédnout sochu Levitace od Michala Gabriela.

VIDEO: Osudy slavné vily Tugendhat.

Video
Odemknout video

Brněnská vila Tugendhat. Odkud vzala své jméno a jak to všechno bylo? Videohub

Fotogalerie
15 fotografií