Stavba vznikla za pouhých osm měsíců na půdorysu původního skleníku z roku 1854 coby pocta k letošnímu 200. výročí narození slavného přírodovědce a zakladatele genetiky. Skleníku v sobotu požehnal brněnský biskup Pavel Konzbul.

„Obnovený skleník se může stát odkazem nejen bratra Gregora a jeho doby, ale i místem pro dialog vědy a víry," řekl generální převor řádu augustiniánů Alejandro Moral. Na hlavami příchozích visí u stropu květináče s rostlinami hrachu jako připomínka sedmi let, kdy Mendel experimentoval s 28 tisíci kusy rostlin. Na nich objevil a popsal zákony genetiky.

Skleník pro multifunkční využití 

„Jde o multifunkční prostor, který mohou dopoledne využít školy. Počítáme s pořádáním konferencí, společenských a kulturních akcí. Jde o variabilní prostor. Stěny na stranách se dají otevřít, takže skleník ideálně splyne se zahradou,“ upozornil Jakub Carda, ředitel společnosti Společně, která odkaz otce genetiky propaguje.

Video
Video se připravuje ...

Jakub Carda o novém Mendelově skleníku Zdeněk Matyáš

Původní Mendelův skleník dlouhý 30 a široký 6 metrů nechal v roce 1854 postavit opat Augustiniánského opatství Cyril František Napp. Společně s přilehlou zahrádkou získal Mendel ideální prostředí pro své pokusy. Pod podlahou se nacházela tři topeniště, dvě vytápěla hlavní část skleníku.

V roce 1870 objekt poškodila vichřice, poté chátral. K jeho odstranění došlo začátkem 60. let 20 století.

Za života se uznání nedočkal

Zakladatel genetiky G.J. Mendel (1822-1884) studoval na univerzitě ve Vídni matematiku, fyziku a přírodní vědy. Jako první ve své práci aplikoval matematické metody v biologickém výzkumu. Působil v Augustiniánském opatství na Starém Brně, kde byl vysvěcen na kněze a stal se i opatem. Zajímal se také o včelařství a meteorologii.

Své pokusy na rostlinách přednesl Mendel poprvé veřejně v roce 1865 na setkání Brněnského přírodovědeckého spolku a následně publikoval v práci Pokusy s rostlinnými hybridy. Za svého života se ale uznání nedočkal. Samotný název genetika použil poprvé až v roce 1905 velký Mendelův obdivovatel Brit William Bateson.

Fotogalerie
13 fotografií