„Na tyto děti se hodně zapomíná. Když jsem proto v době covidu přemýšlel kam vyjet, rozhodl jsem se na ně upozornit tím, že objedu na kole české hranice,“ řekl Pilíšek. Netušil, jak těžký cíl si vytyčil.

Rekordní stoupání

„Zabralo mi to 39 dnů. Najel jsem přitom 2 121,2 km a vystoupal přitom 48 343 metrů, což je asi 5,5 krát Mount Everest. Dalo mi to opravdu zabrat,“ přiznává rodák ze Šumperka, který se po studiu na VUT usadil v Brně.

Video
Video se připravuje ...

Lukáš Pilíšek při stoupání na Kralický Sněžník. Lukáš Pilíšek

Občas mu šlo i o život. „Nezapomenu na Šumavu. Večer jsem tam uviděl v lese sošku Ježíše, následně jsem přespal na faře. Na druhý den jsem zastavil, abych udělal pár fotek a pak, pár metrů přede mnou spadl strom přímo na cestu,“ zavzpomínal.

Chce přidat i besedy

Nyní je zapsán v české knize rekordů. „Mrzí mne jen to, že se na děti vybralo málo. Objedu proto nyní republiku s besedami. Začnou 20. května v Šumperku, 26. května budou pokračovat v Brně v Café Práh,“ doplnil počátek následné tour.

Lukáš bude proto moc rád, pokud lidé věnují jakoukoliv částku na pomoc českým nevidomým dětem prostřednictvím Nadace Leontinka. Více detailů o přednáškách a projektu lze najít na facebookové stránce TraveLukess.

Fotogalerie
44 fotografií