K dramatu došlo před několika dny na Břeclavsku, kdy pan Tomáš dostal při práci silný výboj. „Jeho známí ale zareagovali skvěle. Zavolali záchranku a na základě telefonických pokynů operátorky začali zraněnému stlačovat hrudník, aby se mu obnovil krevní oběh,“ uvedla Michaela Bothová, mluvčí záchranky.

Probral se

Za pár minut byli na místě záchranáři. „Když jsme přijeli na místo, navázali jsme na resuscitaci a rozšířili péči. Ihned po připojení na monitor jsme zjistili, že srdeční rytmus je defibrilovatelný a podali jsme výboj. Pokračovali jsme v resuscitaci, poskytli kyslík a chystali podání léků,“ uvedla lékařka Kateřina Oborská, která se společně s kolegy Silvií Fojtíkovou a Lubomírem Filáskem na záchraně muže podílela.

Po relativně dlouhých 14 minutách od zahájení laické resuscitace začalo srdce pana Tomáše pracovat. „V následujících minutách se muž probral do plného vědomí. Nemuseli jsme ani přikročit k intubaci, tedy zajištění dýchacích cest. Následně jsme ho převezli do břeclavské nemocnice k další péči,“ dodala lékařka.

Poděkoval za druhé narození

Tomáš je nyní už zdravotně v pořádku a na své zachránce nezapomněl. Přišel jim poděkovat na jejich základnu v Hustopečích. „Vlastně jsem se podruhé narodil. Vy záchranáři děláte náročnou a obdivuhodnou práci. Moc děkuji, jsem opravdu rád, že jste mě vrátili zpět do života, mám tady svou milovanou rodinu a ještě spoustu plánů,“ řekl dojatý muž.

Záchranáři ovšem, jak je již u nich zvykem, rozhodně nechtějí sami slíznout pomyslnou smetanu. „Nesmíme zapomenout pochválit pacientovy blízké, kteří masáž prováděli opravdu kvalitně, a operátorku, která je naváděla. Jejich podíl na šťastném konci příběhu je významný,“ zdůraznila Oborská.

VIDEO: Jihomoravští záchranáři učí resuscitovat už i malé děti. Tato znalost může pomoci zachránit spoustu lidských životů.