Vytvořit cokoliv nového není tak složité, jak to naplánovat. Práce mi zabere maximálně dva dny, plánování i čtrnáct,“ přiznal Okurek. Dokáže vyrobit motorku, traktor, kolotoč, nebo třeba kolo. Navíc v životní velikosti.

Za vyrobení jukeboxu z balónků dostal pozvánku na světovou soutěž do Las Vegas. „Nakonec jsem tam z časových důvodů nejel. Měl jsem tady rozjednané zakázky, které jsem nemohl odmítnout. Snad mi to vyjde příště,“ doufá balónkář.


Kvalitní balónky vydrží dlouho

Jeho díla vydrží dlouho. „Používám kvalitní balónky z Kanady a Itálie. Pokud je navíc ošetřím, klidně zůstanou ve stejném stavu i půl roku. Nesmí ale na ně přímo svítit slunce,“ zdůraznil Okurek.

Obvyklé praskání balónků téměř nezná. „Praskne jeden ze sto až sto padesáti. Je to jednak cvikem a také kvalitním materiálem. Z čínských balónků, které se v ČR běžné prodávají, toho zkrátka moc nevytvoříte,“ vysvětlil.

Těžký kufr

Když Tomáš Okurek vyjíždí tvořit, bere s sebou kufr s pěti až šesti tisíc balónky, ty váží v závislosti na použitých druzích 15 až 20 kilo. Balónkář jich používá 400 různých druhů.

Vymodeluje z nich prakticky cokoliv. Častokrát je proto zván na firemní akce, oslavy narozenin či na dětské dny. Jeho taxa je  od 1500 korun za hodinu.

Tomáš  se nedávno vrátil z Moskvy, kde měli "školení" nejlepší balonkáři z celého světa. Z Čechů tam byl jediný. Do budoucna plánuje vytvořit obří třímetrové roboty typu Transformers. V hlavě nosí i myšlenku hradu, na který útočí ohněm drak.

 

Fotogalerie
19 fotografií