Na jedné z karikatur upracovaná šedovlasá žena v zástěře stojí v pozoru, zatímco její manžel jí u stolu: „Dneska se ti oběd celkem podařil. Povoluji ti návštěvu vašeho feministického spolku.“ Podle tiskové mluvčí knihovny Romany Macháčkové je „obdivuhodná především nadčasovost karikatur, témata jsou i v dnešní době aktuální.“

Video
Video se připravuje ...

Jeho kresbami se bavil celý národ. Moravská zemská knihovna představuje tvorbu legendárního karikaturisty Renčína mm

První Renčínova publikovaná kresba

Kreslíř pravidelně přispíval do brněnského knihovnického časopisu Duha. Výstava sestává nejen z karikatur z tohoto periodika. „Je vystaveno 68 originálů kreseb doplněných o Renčínovy knihy, časopisy Duha a další periodika,“ upřesňuje tisková mluvčí a dodává, že výstava potrvá do 27. března 2019.

Zajímavostí jsou Zemědělské noviny z 23. května 1959 s první Renčínovou kresbou. Nachází se v rubrice „Záhonek humoru“. „Poprvé jsem pocítil takovou nedefinovatelnou radost. Později jsem si schovával celá čísla časopisů a novin, ve kterých se moje kresby objevily,“ uvedl ke svým začátkům karikaturista.

Jaké byly jeho začátky?

Až v roce 1965 se Renčín rozhodl živit se kresleným humorem. Odešel tedy na „volnou nohu“, i přes protesty svých nejbližších. „Začínal jsem tak, že jsem třeba do Prahy přivezl 30 kreseb a v novinách jsem udal tři, čtyři. Pak jsem si ve vlaku říkal, že se takhle neuživím,“ řekl o svých těžkých začátcích kreslíř, který se stal slavným i ve světě. Za svůj život ilustroval několik desítek knih, pořádal více než stovku samostatných výstav a obdržel řadu ocenění.