Marka osudově zranil na jaře 2013 ve Znojmě po banální rozepři rakouský Turek Eyrilmaz Bülent. Podřízl ho! Táta tehdy roční holčičky ztratil tři litry krve, mozek se neokysličil a navzdory okamžité operaci zůstal muž v kómatu.

Živořil ve vegetativním stavu, odkázaný na nepřetržitou péči rodičů a bratra Jirky (35). V roce 2017 ale přišel zázrak - Marek se probral! Jeho nejbližší napnuli všechno úsilí k tomu, aby se z něj nestal „ležák“.

Táta Jiří (62) „sekl“ s prací v hospodě a odešel předčasně do důchodu. Maminka Jana (54) začala se synem jezdit do neurorehabilitačního centra v Piešťanech. „Marek nevidí, ale vše vnímá. Naučil se pít brčkem. Odbourali jsme i  všechny prášky,“ říká Jana.

Vedle Markova polohovacího kolečkového křesla hraje z počítače hudba. „Nejraději poslouchá Daniela Landu, má rád i filmy, klidně vydrží i u hororu,“ prozradila Markova máma. V rohu pokoje stojí motomed, s jehož pomocí Marek procvičuje nohy. Šlapat vydrží až 20 minut.

První slovo - máma!

Pomohly mu návštěvy u logopedky. „Snaží se artikulovat, první slovo, které zřetelně řekl, bylo máma,“ usmívá se paní Petružálková. Marek miluje pravidelný pobyt na čerstvém vzduchu. Velkou vzpruhou jsou pro něj návštěvy dcerky Diany (7).

„Řekli nám, že bude ležák. S tím jsme se nesmířili, i když péče zabírá 24 hodin denně. Máme radost z malých krůčků zlepšení, člověk se chytá každé naděje,“ říká Markova maminka šest let po události, která navždy změnila život celé rodiny. Právě díky péči a pomoci nejbližších to bojovník Marek nevzdává!  

Co se stalo?

Útočník způsobil Markovi děsivé zranění. Utrpěl otevřenou ránu krku, která zasáhla hrtan a průdušnici. Poškozený byl i hltan a krční části jícnu. Marek vdechl krev do plic. Následně došlo k poškozením mozku po traumatu a ochrnutí všech čtyř končetin. Útočník vyfasoval u soudu v Brně 17 let vězení, jenže z Česka utekl. Pátrá po něm Interpol, spravedlnosti zatím uniká...

Chcete pomoci Markovi Petružálkovi? Přispět můžete na transparentní účet 2301007205/2010 

Fotogalerie
12 fotografií