Pár minut před osmou ráno uslyšel František mohutné túrování motoru. Myslel si, že soused Josef šlape na plyn, aby auto zahřál, než odveze vnučku do školky. Když se po chvíli vrátil do pokoje, motor řvát nepřestal. Podíval se z okna a na protějším dvoře viděl velký oblak dýmu.

Záchrana na poslední chvíli

„Popadl jsem v průjezdu hasičák a přeběhl ulici. Za volantem seděl bezvládný Josef, nohu měl pořád na plynu. Vzadu seděla vystrašená holka. Nebyla uvázaná, proto jsem ji bleskově vytáhl. Soused byl zapřený, trvalo mi, než jsem ho vyprostil. A pak to baflo,“ popsal zachránce desítky dramatických vteřin.

Když za pět minut dorazili hasiči, auťák se změnil v ohnivé peklo. „Nebýt duchapřítomného pána, jeli jsme k tragické události,“ poznamenal mluvčí jihomoravských hasičů Petr Příkaský.

Příčinou požáru byl pravděpodobně prasklý výfuk. Žhavé spaliny při neustálém túrování mířily pod auto, přes podlahu se pak dostaly dovnitř.

Františkova manželka mezitím vytočila linku 112, společně se snažili Josefa oživit. Ke slovu přišel i defibrilátor hasičů. Seniora nakonec přepravil vrtulník do nemocnice.

Andrea přišla sousedovi poděkovat

„Tátu postihla mozková mrtvička. Jeho stav je vážný,“ řekla Blesku Denisčina maminka Andrea Navrátilová (43). Františkovi přišla i s dcerkou poděkovat.

„Byla jsem v práci, děda měl vézt Denisku do školky. Nikdo jiný už doma nebyl. Hrůzou se třesu při pomyšlení, co by se stalo, kdyby František nezasáhl,“ svěřila se Andrea se slzami v očích.  

Ke šťastnému konci události přispěl i fakt, že zachránce s manželkou leží doma s chřipkou. „Bylo štěstí, že jsme zůstali doma. Nechci ani domýšlet, jak by to dopadlo, kdybychom šli do práce," poznamenal František Paštěka.

Františkův čin vzbudil v obci s 620 obyvateli pochopitelně velký ohlas. „Tady se všichni známe, lidé si pomáhají. Františka odměníme, nejspíš ho navrhneme i na ocenění za záchranu dvou životů," řekl Blesku starosta Luděk Kolkop.

Fotogalerie
20 fotografií