Významným divadelník a prorektor Janáčkovy akademie múzických umění, který kromě jiného šest let šéfoval i činohře Národního divadla v Praze, zemřel náhle 30. června.

„Umřel jeden z nejzásadnějších lidí mého života. Zakladatel HaDivadla, dramaturg, filozof, literární vědec, hokejista, cyklista a hlavně snad nejslušnější a nejčestnější chlap, kterého jsem potkal,“ reagoval na úmrtí svého přítele herec a režisér Břetislav Rychlík (59). Na poslední cestě jej sám a s viditelním pohnutím vyprovodil horňáckou lidovou „Chvála bohu, že sem sa narodil“.

Smuteční řeč přednesl rektor JAMU Petr Oslzlý, na 15 let vzájemných vášnivých diskuzí zavzpomínal i Arnošt Goldflam. Ztichlou obřadní síň v ten moment na pár vteřin rozčísl i náznak úlevného smíchu.

Rovnému a zásadovému chlapovi, respektovanému umělci, hrály na poslední cestě písničky Jiřího Bulise. Před rakví klopily hlavy přátelé – Milan Uhde, Eliška Wagnerová, J. A. Pitínský. Pak přišel čas i na závěrečnou společnou modlitbu.

Josef Kovalčuk zemřel shodou okolností ve stejný den jako jeho kolegyně Nika Brettschneiderová (†72), která byla vedoucí ateliéru herectví na JAMU, herečkou Husa na Provázku a signatářkou Charty 77.

„Ztrácím jednoho z nejbližších životních přátel i spolupracovníků. Jeho odchod je nenahraditelnou ztrátou. Byl jednou z největších divadelních osobností českého divadla poslední čtvrtiny 20. století a základním koncepčním tvůrcem HaDivadla v tomto období. Od počátku 90. let nezaměnitelným dílem též spolutvořil divadelní fakultu a celou Janáčkovu akademii múzických umění," řekl rektor JAMU Petr Oslzlý.

Kovalčuk brojil proti režimu

V osmdesátých letech minulého století Kovalčuk dával svou tvorbou a občanskými postoji nesouhlas s komunistickým režimem. V listopadu 1989 se spolu s HaDivadlem a ve spolupráci s Divadlem na provázku aktivně zapojil do stávky českých divadel, která odstartovala občanské nepokoje vedoucí k pádu komunistického režimu.

V první polovině roku 1990 byl poslancem České národní rady a členem jejího předsednictva s funkcí místopředsedy výboru pro kulturu.

Hned po sametové revoluci se Josef Kovalčuk výrazně zasloužil o vybudování obnovené Divadelní fakulty JAMU. Jejím děkanem byl nadvakrát v letech 1990 až 1996 a 2002 až 2008.

Dramatik, který ovlivnil generace herců

Josef Kovalčuk je autorem řady divadelních scénářů, adaptací a dramatizací, stejně tak jako publikací a studií o HaDivadle i autorském a studiovém divadle vůbec. V roce 2015 obdržel Cenu města Brna v oblasti dramatické umění. Od dubna 2016 pracoval jako prorektor pro tvůrčí činnost. Od února 2018 působil navíc jako statutární prorektor.

Fotogalerie
29 fotografií