Do Severní Koreje nelze vyrazit jen tak na vlastní pěst.Musíte mít víza, a ta získáte jediným způsobem. Pobyt musí být organizovaný severokorejskou cestovkou, která napíše povolení pro ambasádu, to samozřejmě prochází schvalovacím procesem. Neexistuje jet tam sami na vlastní pěst, jedině snad kdybyste měli diplomatický pas,“ tvrdí Starý.

Program zájezdu je detailně zorganizovaný. Skupina turistů bývá vždy doprovázena dvěma severokorejskými průvodci, kteří se drží spolu. „Možná proto, aby se některý z nich příliš nesblížil s turisty z ciziny,“  sděluje cestovatel.

Turista se z hotelu, kde je ubytován, nesmí sám vzdálit. „Trochu to připomíná výběh zvířat v zoologické zahradě. Můžete se projít v blízkém okolí hotelu, ale dál už je to zakázáno. I když takhle explicitně to nikdy neuslyšíte, je to víc než zřejmé. Rozhodně nemůžete například sami večer jít mimo hotel na procházku do města,“ říká žďárský rodák.

Video
Video se připravuje ...

O přednášku o Severní Koreji byl v brněnském Klubu cestovatelů velký zájem, konala se už potřetí. Markéta Malá

Platí se za vše

Je překvapivé, že organizátoři bývají vstřícní a program změnit lze. „Má-li člověk přání si původně naplánovaný program něčím obohatit, většinou se snaží vyhovět. Cokoli navíc si ale člověk musí zaplatit a pochopitelně pokaždé je doprovázen starostlivými průvodci,“ tvrdí průvodce.

Hlavní město Pchjongjang je nejlépe zásobováno a vypadá to tam moderněji než ve zbytku KLDR. „Bydlet v něm je privilegium a zasloužit si musíte i jeho návštěvu. Proto jsou před hranicemi města check-pointy s vojáky, kde se kontrolují propustky pro vjezd. Lidé z venkova je získávají, pokud si je zaslouží svojí prací a kladným vztahem k režimu,“ vysvětluje cestovatel.

Autenticitu zážitků nezaručuje...

Karel Starý přiznává, že ani po třech návštěvách nedokáže odhadnout, kolik z událostí a místních lidí, které na nich potkal, bylo autentických a do jaké míry šlo o show, připravenou pro zahraniční turisty. „Připomíná mi to ten televizní seriál, kdy člověk hádá, zda jde o realitu nebo fikci,“ svěřuje se.

A čemu se zasmál? „Severokorejci píší na lahvích jejich tvrdého alkoholu, na co všechno je zdraví prospěšný. A že toho je! Od ochrany jater a ledvin až po snižování cholesterolu nebo kontrolu krevního tlaku. Například likér ze žlutého hada podle etikety prý pomáhá při cirhóze jater. Tam je radost pít, když si člověk přečte, co vše tím vlastně dělá pro své zdraví. To by se naši alkohologové divili,“ směje se.

Největší parkoviště světa

Neobvyklý je i pohled na dopravní policisty na křižovatkách bez aut. Dálnice jsou tak prázdné, že na nich můžete hrát v létě fotbal a v zimě lyžovat. „Je ale pravda, že v posledních letech aut přibylo. Čtyřmilionový Pchjongjang je zřejmě stále jediné velkoměsto na světě, kde ani v centru nemusíte řešit problém s parkováním,“ tvrdí průvodce.

Podle Starého se za poslední roky Severní Korea hodně ekonomicky změnila. „Za pět let se zvýšil počet turistů třicetinásobně. Cestovní ruch přináší peníze pro ekonomiku, proto je pro režim v popředí zájmu," říká Starý.

Jaké bylo jeho první setkání s Koreou? "Když jsem byl v Koreji poprvé v roce 2010, byli jsme v hotelu s dvou tisíci pokoji téměř jedinými turisty. Byli jsme středem pozornosti a cítili se skoro jako rockové hvězdy, kterým k narozeninám přál i ředitel hotelu. Dnes už je západní turista jen jedním z mnoha, “ tvrdí.

Žďárský průvodce, který v době studií a po nich deset let žil v Brně, pořádá o Koreji občasné přednášky v brněnském Klubu cestovatelů. „O přednášku je vždy velký zájem, i tentokrát bylo vyprodáno,“ řekl Blesku provozní Klubu cestovatelů Stanislav Dadák. 

Fotogalerie
20 fotografií