Loučení s hudebníkem, klávesistou a zpěvákem, který si zajistil hudební nesmrtelnost mimo jiné účinkováním v kapelách Synkopy 61 či Blue Effect, se neobešlo bez záplavy květin ani bez nejslavnějších pecek zesnulého – Rosenky, Černého racka a Malého prince, písně, kterou Veselý složil v roce 1998 pro stejnojmennou divadelní hru na prknech Národního divadla v Brně.

Mnoho smutečních hostů přišlo oblečených v džínách, čímž respektovali Oldřichovo přání, na které upozornili i jeho pozůstalí, když na sociálních sítích oznamovali detaily pohřbu. „Zapomeňte na fraky a nažehlené puky a přijďte klidně v džínách. Tak by to totiž chtěl,“ vyzvali tehdy všechny na Facebooku.

Ve smuteční síni promluvilo k přítomným hned několik řečníků. Jedním z nich byl i dlouholetý přítel Veselého, bubeník Synkop a galerista Jiří Rybář. „Poznal jsem ho jako mladého hubeného kluka s orlím nosem, byl o tři roky mladší. Skvěle kreslil, vůbec nejvíc mašinky. Naučil jsem ho kouřit, chodit za holkama, ale pít pivo nikdy. Když šel do Blue Effectu, řekl mi: Víš, kdyby mi dal lano Karel Gott, tak nejdu. Ale tohle se nedá odmítnout. Takový byl Olin,“ vzpomínal pohnutě.

Další řečník, promotér a spoluzakladatel agentury Glanc Aleš Hrbek, si vzpomněl na jednu z četných příhod ze společných posezení. „Olda byl vášnivý kuřák, zakládal si na svém zapalovači a sirkách. Na jedné party mu je někdo sebral. Naštval se a odešel. Když se vrátil, měl nové a každou zápalku opatřenou svým podpisem,“ vykouzlil úsměvnou vzpomínku.

VIDEO:  Na pohřbu Oldřicha Veselého zazněla i píseň Hledám své vlastní já od Blue Effectu.

Mezi stovkami tváři nechyběla řada zvučných jmen. Basák Pavel Pelc z Progresu 2, zpěvák Jaroslav Albert Kronek z Kernu, Roman Dragoun z Futura či Progresu 2. „Bude mi moc chybět, ale na druhou stranu po něm zbylo strašně moc písniček,“ svěřil Blesku Roman Dragoun.

Na Veselého zavzpomínala i jiná brněnská legenda. „Když Olda odešel do Prahy k Blue Effectu, moje ségra mu tam zajistila ubytování. Mám pro něj jen superlativy, báječný kamarád,“ uvedl viditelně dojatý diskžokej Mirek Axman.

Odchod vynikajícího muzikanta ale nezasáhl jen hudební scénu, což potvrdil vzkazem třeba primátor Brna Petr Vokřál (ANO 2011), který je znám coby velký fanoušek rockové hudby. „Odchod dalšího velikána. Bohužel, takový je život. Je skvělé, že přes osud nám tu po takovýchto lidech zůstalo trvalé dědictví.“

„Věděl jsem, že bojuje s vážnou nemocí, ale i tak se s jeho odchodem nemůžu smířit. Až přijdu domů, přehraju si všechna jeho elpíčka, co mám. Aspoň na chvíli zaženu smutek,“ svěřil se po skončení obřadu jeden z fanoušků.

„Byl to typický frajer a moravský řízek. Dělal i výbornou divadelní muziku, žádné laciné fláky. I proto jeho muziku miluje tolik lidí,“ uzavřel pak pro Blesk vzpomínku na Oldřicha Veselého herec a režisér Břetislav Rychlík.

Fotogalerie
31 fotografií