Brněnští dobrodruzi se o přeplavbu Středozemního moře do Afriky pokusili třikrát. Celý projekt jim trval sedm let. Postavili pět lodí, ztroskotali a jednu loď jim ukradli. Petr Hašek (25) a Albert Fikáček (29) byli nicméně rozhodnuti Středozemní moře přeplout za každou cenu.

Kromě běžných obtíží na moři se museli připravit i na problémy s úřady. Loňský pokus totiž komplikovalo jednání s francouzskými a italskými úředníky, kteří je považovali za uprchlíky a podezírali je, že se v Africe chtějí připojit k džihádistům.

„I když se nám podařilo celou věc vysvětlit, povolení k plavbě jsme stejně nedostali. Loď totiž neměla homologaci a proto nám plavbu zakázali. Z přístavu jsme museli vyplout v noci ilegálně,“ řekl Blesku Albert Fikáček.

Letos ale brněnským dobrodruhům poskytl svou »ochranu« stát Liberland, který konstrukci lodi z PET láhví schválil. Loď se tak stala legálním plavidlem, které mohlo vyplout na moře.

Dobrodruzi letos cítili v kostech, že se plavba může konečně podařit. Spolehli se pouze na plachty a mořské proudy. Doma nechali motor, protože v minulých letech udělali špatné zkušenosti s jejich poruchami. „Co nemáme, to se nemůže pokazit,“ smál se kapitán Albert Fikáček.

Samotná Afrika přešťastné brněnské mořeplavce nepřivítala nijak přívětivě. Hned po přistání mořeplavce zadržela a odvezla tuniská národní garda. „Hned následující den, po zaprotokolování, nás naštěstí pustili,“ líčil dramatické chvíle kapitán Fikáček bezprostředně poté, kdy se s Petrem Haškem vrátili zpět domů, do Brna.

Fotogalerie
13 fotografií