Emičce je už osm let, nemluví, ale všemu rozumí a komunikuje beze slov. Jen s námahou je schopná se zvednout z lehu do sedu, případně do kleku. Pohybuje se lezením nebo na invalidním vozíku.

„Už od narození ji trápí mozková obrna. Emička má přitom šanci na uzdravení. Rodina ale k tomu potřebuje peníze,“ vysvětluje Malinský účel svého putování a dodává: „Léčba, speciální neurorehabilitace, je drahá. Zdravotní pojišťovna rehabilitace celé nehradí a rodina má problém je zaplatit.“

Jeden léčebný pobyt vyjde na 105 tisíc. „V případě, že pojišťovna s úhradou pomůže, rodiče musí stejně doplatit 55 tisíc,“ upozornil Malinský.

Cestovatel chodil pokud možno v těsné blízkosti hraničních kamenů bývalého Československa, aby přednáškami a prodejem fotek získal potřebné peníze. „Chodil jsem většinou sám. Občas se ke mně někdo na pár kilometrů přidal. Někdy to bylo opravdu hodně náročné,“ přiznal Malinský.

Asi nejhorší okamžiky zažil cestovatel na Šumavě a v Tatrách. „Na Šumavě byl v dubnu metr sněhu a musel jsem se tím probrodit. Bylo to doslova bílé peklo. V Tatrách mne zase při zdolávání dvou tisíce metrů vysokého vrcholu zastihla sněhová vánice a šlo mi doslova o život,“ přiznat turista.

Malinský úsilí ale nelituje. „Vynaložil jsem ho pro dívku, která potřebuje několik léčebných kúr. Z cesty se mi podařilo získat asi 120 tisíc korun. Další peníze ale ještě budou potřeba,“ vysvětlil.

Přispět můžete i vy na účet: 2700501868/2010.

Václav Malinský nachodil po hranicích bývalého Československa 3 566 kilometrů. Vyšel 10. dubna a do cíle v Břeclavi došel 16. července. Denně musel ujít v průměru 36 kilometrů. Posledních 6 kilometrů jela vedle něj Emička na invalidním vozíku.

VIDEO: Jaké to je žít s mozkovou obrnou, ví i Helena Tutterová.

Video
Video se připravuje ...

Helena Tutterová má dětskou mozkovou obrnu. Srdcerváči

Fotogalerie
6 fotografií