Urbánek je zapsán v České knize rekordů. U jeho jména je uvedeno, že vytvořil nejdelší minivlak. Dlouhý je 27,6 metru a na 61 vagónech má naloženo 436 škodovek. Dalších přibližně 60 má ještě doma na dekoraci.

„Vláčky mě lákaly už jako malého kluka. Šel jsem proto na železnici, kde jsem až do důchodu pracoval jako strojvedoucí. Začínal jsem na parních lokomotivách, jezdil na dieselech a skončil na elektrických,“ zavzpomínal na nedávnou dobu.

Modelařině lokomotiv se začal věnovat až v roce 2000. „Dostaly se mi tehdy do rukou první plastové modely škodovek. Tak mne napadlo, že když jsem železniční modelář, že si k nim udělám vagónky. Pak se to postupně nabalovalo,“ vysvětlil.

Na svém vlaku má výhradně modely mladoboleslavské firmy. „Je to z praktických důvodů. Nemusím tak vytvářet pestrou škálu železničních vagónů. Stačí mi jen tři typy, které škodovka ve skutečnosti využívá,“ zdůvodnil Urbánek.

Video
Video se připravuje ...

Emil Urbánek nedávno představil svůj autominivlak v Hustopečích. Je dlouhý 27,6 metru. Hynek Zdeněk

Modelář už svůj vlastní stávající rekord překonávat neplánuje. „Moc zvyšovat ho opravdu už nechci, jedině o nové modely, když vyjdou. Už bych ale volil pouze jednotnou barevnou variaci, konkrétně o stříbrné modely,“ upřesnil.

Přestože rozložený vlak zabere velký prostor, doma se Urbánkovi vejde do jednoho pokoje. „Mám doma vyrobené na zdi ploché vitríny, ve kterých mám vlak uložen. Stačí mi tak jedna místnost,“ přiznal modelář.

Jediné, co Urbánkovi trochu dělá vrásky u očí, je to, že nemá ve svém koníčku rodinného nástupce. „Mám dvě dcery a ty mají zase holky. Moc se k tomu nemají, ale to docela chápu, tohle je přece jen koníček spíš pro nás kluky,“ dodal s úsměvem.

Fotogalerie
8 fotografií