Pouhých deset kroků od České pojišťovny, dvacet metrů od rektorátu Masarykovy univerzity a sto kroků od kostela. Díky za každé nové ráno? „Otrapa v zastávce normálně zimuje. Přišel už před Vánocemi,“ řekla Blesku pracovnice ostrahy protějšího činžovního domu s bankovním ústavem uvnitř.

Muž, zachumlaný ve spacáku a čepici, se s Bleskem o svém osudu nebavil. Ani nemohl. Jen koulel očima. Vedle něj se válela poloplná PET lahev s červeným čůčem.

Divous vzbuzuje lítost i odpor

Lidé zarostlého divouse míjejí dílem bez povšimnutí, dílem vzbuzuje soucit. Slečny z protější pojišťovny mu občas nosí jídlo a pomeranče. On pak darované citrusy hází pod kola autobusů. Soucítící mu nosí kromě jídla i peníze. Ty na rozdíl od ovoce s radostí bere. Obratem jej totiž smění za tabák a čůčo. Zřejmě poslední radosti, které na světě má.

„Ten chlap není moc starý. Má určitě vši a svrab, pořád se hrabe ve vlasech a klackem se škrábe po těle. Celé dny tam jen leží. Hulí a chlastá, smrad je všude kolem. Kálet chodí do parku, tam, kde si hrávají v létě děti,“ popsal živoření muže v zastávce vrátný z protější firmy.

Úřady problém nevidí

Navzdory tříměsíčnímu pobytu bezdomovce na zastávce v centru Brna místní úřady až dosud problém buď vytěsnily, nebo přehlédly. „Nemáme informace, že by se někdo konkrétní na zastávce na Moravském náměstí dopouštěl přestupků nebo trestného činu. Pokud člověk sedí na zastávce, protiprávního jednání se nedopouští,“ řekl Blesku strážník Jakub Ghanem. Muž je přitom nepřehlédnutelný a »nepřečuchatelný«. Denně kolem něj procházejí desítky tisíc lidí. A nic. „Chudák, spával tam na kartonu a ve spacáku i v těch největších mrazech. Vím o něm, ale osobně ho neznám,“ svěřil se Blesku prodejce Nového Prostoru Václav, který má stanoviště pár desítek metrů od zastávky. Muž se podle dalších svědectví bezdomovecké komunity straní. Jako »lavičkář« je přitom na nejnižším stupínku bezdomovecké hierarchie. A tím pádem i nejvíce ohrožený smrtí přímo na ulici.

Jakmile se Blesk začal o osudy brněnského divouse zajímat, ze zastávky jej odvlekli pracovníci sociálky. „On se zase vrátí,“ tvrdí vrátný. „Už dvakrát tady byla rychlá sanitka, naposledy už volali doktoři policii, aby s ním něco udělali. Pak se divíme, že je Brno plné žloutenky,“ uzavřel vrátný.

Fotogalerie
7 fotografií