Nepleťte si depilaci s epilací

Při odstraňování chloupků existují dvě varianty – buďto vsadíte na depilaci, kdy chloupek seříznete nad povrchem kůže, nebo zvolíte epilaci, při které narušíte i samotný vlasový kořínek. Odstranění chloupku i s jeho kořínkem preferuje stále více žen, protože hladká pokožka vydrží mnohem déle než u povrchové depilace. Pokud se ale necítíte na epilaci vytrhnutím (ať už voskem, cukrovou pastou, pinzetou nebo klasickým epilačním strojkem), zkusit můžete odstranění chloupků pomocí světla. A že se vám kvůli tomu nechce jít do salonu? Nevěšte hlavu, od toho je právě IPL odstraňovač chloupků, se kterými se chloupků zbavíte jednoduše v pohodlí domova.

Domácí IPL epilátor

Jak IPL epilátor funguje, vysvětluje dermatoložka Jana Housková: „IPL neboli intenzivní pulzní světlo je technologie využívající přeměnu světlené energie na tepelnou. Světelné paprsky, které epilátor vydává, zasahují melanin ve folikulech chloupků pod povrchem kůže. Tím přerušuje cyklus dorůstání chloupku. Chloupek se zahřeje a vypadne. Přístroj si dokáže sám na základě zbarvení kůže a chloupků vyhodnotit intenzitu paprsku v jednotlivých oblastech, a tak je ošetření opravdu bezbolestné."

Jedinou podmínkou pro IPL epilace je to, že jste majitelkou či majitelem světlé pleti a hnědých nebo jinak tmavých chloupků, protože intenzivní paprsek nedokáže zachytit příliš světlé odstíny. Na ty blond, rezavé či šedé proto příliš nefunguje. Během začátků s IPL odstraňovači chloupků také budete muset počítat s častější frekvencí ošetření. „Odstraňování chloupků pomocí IPL technologie je nutné opakovat v pravidelných intervalech s postupně redukující se četností. A to proto, že IPL zachytí pouze ty chloupky, které jsou v růstové fázi. Při opakovaném a pravidelném počátečním ošetřením a následně při udržovacích ošetřeních zůstane pokožka dlouhodobě hladká,“ dodává Jana Housková.

Pokud je pro váš typ pokožky a chloupků IPL epilace vhodná, na jejím samotném provedení už nic těžkého není. Dermatoložka Jana stručně popsala zásady, kterými je dobré se při domácí IPL epilaci řídit: „Před každou epilací je nutné chloupky oholit pomocí žiletky a provádět ji na čisté a suché pokožce. Před aplikací není doporučeno provádět peelingová ošetření. IPL epilaci se nedoporučuje provádět na pokožce opálené. Pokožka po epilaci může být lehce podrážděná či citlivá. Je možné aplikovat zklidňující hydratační krémy či chladivé gely pro zklidnění.“

"Světelný epilátor" - jak se může světlo stát odstraňovačem chloupků?

IPL metodu ale nemůžeme zaměňovat za klasickou laserovou epilaci. IPL je, jak už jsme si vysvětlili, širokopásmový zdroj pulzního světla, zatímco laser je jednotný monochromatický zdroj světla. Obě metody se zaměřují na melanin ve vlasových folikulech a od obou se dají očekávat viditelné výsledky. Profesionální laserový epilátor se ale snáz dokáže zaměřit na vlasový folikul místo okolní pokožky, což vede k rychlým výsledkům a tento způsob epilace je vhodný i pro tmavší typy. IPL epilace je ale finančně i časově méně nákladná a její výsledky jsou podobně efektivní.

Jak vybrat ten nejlepší IPL epilátor?

Zaměřte se na zavedené a ozkoušené značky, které na českém trhu působí už řadu let. Přečtěte si recenze, které zákazníci o nejlepších epilátorech píší a zkuste si také do vyhledávače zadat heslo ‚nejlepší epilátor diskuze‘.

Mezi nejlepší epilátory na trhu patří například IPL epilátor Braun Silk-Expert Pro 5, který nabízí nejrychlejší a nejúčinnější odstranění chloupků s dlouhotrvajícími viditelnými výsledky až na dobu jednoho roku. Inteligentní technologie Braun Skin Pro 2.0 automaticky optimalizuje každý záblesk podle odstínu pokožky v právě epilované oblasti těla. To zaručí dlouhotrvající hladkou pokožku od hlavy až k patě a navíc je díky tomu epilátor šetrný k pokožce i na nejcitlivějších oblastech a lze s ním provést epilaci obličeje, podpaží a intimních partií. IPL záblesk vyvíjí každou půl vteřinu, což znamená, že máte epilaci nohou hotovou za pár minut.

Pokud jste přeci jen zastánci pinzetových epilátorů, vyzkoušejte Braun Silk-épil 9 Flex, který se dokonale přizpůsobí konturám vašeho těla i v těžko dostupných místech, jako je oblast podpaží nebo třísel, čímž zajistí hladkou pokožku. Technologie Micro-Grip a o 40 % širší hlava, která odstraňuje i chloupky delší než 0,5 mm, vám umožní užívat si dlouhé týdny nádherně hladké pokožky. Součástí je i nástavec pro úzký kontakt s pokožkou.