Moderní podlaha, která v místnosti vynikne

Jestli se rozhodujete, jakou podlahu domů vybrat, určitě nezapomínejte na PVC. Technologie výroby se hodně posunula a dnešní PVC podlahy nabízí řadu výhod a často je nerozeznáte například od dřevěné podlahy. Milovníci tradičních stylů si tak vyberou z nepřeberného množství dekorů dřeva. Oproti laminátové podlaze nebo dřevěným parketám vás navíc PVC vyjde na zlomek ceny.

I při zařizování moderních interiérů po PVC sahá stále více lidí. PVC podlahy totiž seženete také v populárních světle až tmavě šedých odstínech imitujících beton. Ty vyniknou například v interiéru zařízeném podle skandinávského nebo industriálního stylu.

Výhody a vlastnosti PVC, které si zamilujete 

PVC podlahy nabízí řadu vlastností a výhod, které doma oceníte. Potěší vás už při nákupu. Patří totiž mezi levnější typy podlah, které nezruinují váš rodinný rozpočet. Zároveň neslevíte nic ve svých nárocích na funkčnost, snadnou údržbu nebo elegantní vzhled.

Ve srovnání například s populární vinylovou podlahou nabízí PVC velmi podobné vlastnosti.

  • Vysoká odolnost – PVC se nezalekne žádné výzvy. Nabízí vysokou třídu odolnosti proti mechanickému poškození, takže si v pohodě poradí i s místnostmi s rušným provozem, jako jsou obývací pokoj nebo kuchyň.
  • Příjemný a měkký došlap – na rozdíl od laminátové podlahy, nabízí PVC měkký a pružný došlap. Chůze po PVC podlaze je příjemná a tichá. To se hodí i v případě, že máte domácí mazlíčky. Klapání jejich drápků není na PVC tolik slyšet.
  • Drží teplo – není nic horšího než v zimě chodit po studené podlaze. PVC nabízí také dobré tepelně-izolační vlastnosti. Díky tomu drží teplo v místnosti a od podlahy nejde takový chlad.
  • Snadná pokládka – PVC k vám dorazí v rolích, které si snadno nařežete přesně podle tvaru místnosti. Pokládku ve většině případů zvládnete i sami. PVC se pevně lepí k podlaze speciálním lepidlem.

Péče o PVC se nebojte

Při pořizování nové podlahy vás určitě bude zajímat i následné péče o krytinu. V případě PVC se toho nemusíte nijak obávat.

Patří totiž mezi materiály velmi snadné na údržbu. Vystačíte si se smetákem nebo vysavačem a mopem. Nemusíte kupovat žádné drahé speciální čističe. Běžné nečistoty odstraníte univerzálním mycím prostředkem na podlahy.

Autor: Shutterstock

Naopak se vyhněte příliš agresivním čisticím prostředkům, bělidlům, rozpouštědlům nebo abrazivům. Ty by mohly PVC poškodit.

Seženete také PVC podlahy ošetřené povrchovou úpravou PUR. Ta se stará o zacelení mikroprasklin, ve kterých by se mohla usazovat špína. Podlaha je díky PUR vrstvě hladká, odolnější a také hygieničtější.

Proč se PVC říká někdy lino?

Možná jste se setkali s tím, že se někdy PVC podlaze říká lino. Linoleum na rozdíl od PVC je přírodní materiál, který se skládá nejčastěji z korkové moučky, lněného oleje, pryskyřic, vápence a juty. Ve srovnání s PVC je velmi měkké a křehké a náchylné k mechanickému poškození.

Jeho pořizovací cena je také výrazně vyšší. Lino si můžete najít i pod obchodní značkou marmoleum, které se zase někdy označuje jako „přírodní lino“.

Pokládka marmolea je ve srovnání s PVC složitější a většinou ji musí zajistit specializovaný podlahář. Péče o marmoleum je také náročnější. Podlaha vyžaduje speciální péči jako je například pravidelné voskování.