Manipulace s kontaktními čočkami

Základem manipulace s kontaktními čočkami je čistota a hygiena. V první řadě byste si vždy měli důkladně umýt ruce a osušit je. I správný výběr ručníku je důležitý. Volte takový, který nepouští žádné nitky a vlákna. Vždy myslete na to, že budete prsty sahat na součástku, kterou budete mít následujících několik hodin v oku. Pokud byste nedbali na řádnou hygienu, mohou vám jakékoliv nečistoty a bakterie ulpět na kontaktní čočce a v očích vám nadělat pěknou paseku. Vždy tedy dbejte na prevenci.

Kontrola kontaktních čoček

Ještě než začnete se samostatnou aplikací kontaktních čoček, nezapomeňte zkontrolovat, zda čočky nejsou nijak poškozené či naruby. Nejlépe se vám bude s čočkou pracovat, když si ji položíte na špičku ukazováčku. V prvé řadě se podívejte na její tvar. Pokud okraje čočky směřují dolů a připomínají tak tvar talíře, máte ji naruby a musíte ji otočit. Okraje čočky vždy musí směřovat vzhůru. Pokud jste zvládli tohle, zkontrolujte ještě, zda čočka není jakkoliv poškozená.

Tip: Vybírejte kontaktní čočky ve specializovaných optikách. Všechny typy kontaktních čoček najdete zde.

Autor: Freepik.com

Aplikace kontaktních čoček

Právě teď přichází na řadu samotná aplikace kontaktních čoček. Začněte vždy s jednou čočkou a po úspěšném nasazení pokračujte s druhou.

Pro čočku vždy musíte nejdříve vytvořit dostatek prostoru. Pokud jste pravák, mějte kontaktní čočky na pravém ukazováčku. Prsty levé ruky si rozevřete oko (nejlépe se vám to bude dělat s použitím palce a ukazováčku) a držte oko otevřené.

Následně ukazovák pomalu přibližte k oku. Kontaktní čočka se vám ze začátku bude lépe nasazovat, pokud ji umístíte na dolní okraj oka, blíže ke spodnímu víčku. Jakmile je čočka na povrchu oka, pomalu uvolňujte spodní víčko. Čočka už se sama usadí tam, kam má. Až budete zkušenější, zvládnete bez problému čočku nasazovat i do středu oka.

Pomozte kontaktní čočce se usadit

Na závěr celého procesu zakoulejte očima ze strany na stranu a párkrát zamrkejte. Následně můžete celý postup zopakovat i pro druhé oko. Celý proces se bude odvíjet také od výběru kontaktních čoček. Nejoblíbenějším typem jsou měsíční kontaktní čočky. Nakupujte u odborníků tady: https://eshop.aleszejdl.cz/mesicni-kontaktni-cocky/.