Počítačové hry hraje podle průzkumů 2,5 miliardy lidí. Už dávno to tedy není zábava jen pro děti a podivíny. Naopak, 72 % všech hráčů je starších 18 let a zcela běžně „paří“ i senioři. Není divu, že v tomto mamutím odvětví se točí ohromné peníze. Dokonce větší než třeba ve filmovém nebo hudebním průmyslu.

Nejoblíbenější ze všech jsou dnes online hry. Takové, které si můžete zahrát proti živým spoluhráčům a protihráčům z celého světa. Na většinu z nich stačí mít průměrně výkonný počítač, herní konzoli nebo i mobil s operačním systémem Android nebo iOS. Aspoň jedno z toho máme doma snad všichni. Pak stačí koupit a nainstalovat hru, připojit se na internet a hra může začít.

Fortnite: Akční střílečka zdarma pro všechny

Fenomén mezi online hrami s víc než 350 miliony hráčů se jmenuje Fortnite. Na první pohled jde o obyčejnou 3D střílečku pro víc hráčů s veselou grafikou. Co je na ní tak speciálního? Přístupnost. Fortnite si zahrajete téměř na čemkoli, od PlayStation 5 až po obyčejný mobil s Androidem. A v základní verzi dokonce zadarmo.

Přestože jde o střílečku a vaším hlavním úkolem je zůstat naživu jako poslední ze stovky účastníků jedné hry, ve Fortnite netečou potoky krve a vzduchem nelétají ustřelené končetiny. Bez hrozící psychické újmy ji tak mohou hrát i školáci a náctiletí. Svou postavu si navíc můžete obléknout a vyladit podle svého, i když za to už se většinou platí reálnými penězi.

Minecraft: Kostičkový svět pro dobrodruhy i dobyvatele

Hry dnes často vypadají tak realisticky, že vůbec nebývá snadné rozpoznat jednu od druhé. Minecraft ovšem poznáte na první pohled a je jasné, že tady o grafiku jde až v poslední řadě. V místním kostičkovém světě můžete zkoušet přežít v divočině, vyrážet s kamarády na dobrodružné výpravy, získávat suroviny a obchodovat s nimi.

V Minecraftu se taky najdete, pokud vás v dětství bavilo stavět si z lega. Z virtuálních kostiček si tu můžete postavit cokoli. Doslova a v životní velikosti. Komunita kolem této hry už vybudovala třeba loď Enterprise ze Star Treku nebo hrad Bradavice z Harryho Pottera. Ale také funkční model počítače nebo celé fiktivní město.

DOTA 2: Týmová fantasy strategie

Hra, ve které se můžete stát profesionálem a vydělávat miliony dolarů ročně, původně vychází z čistokrevné strategické hry Warcraft. Po odřezání všech zbytečností jako budování ekonomiky a rozšiřování základen zbyla jen týmová fantasy řežba. Ovšem tak návyková, že ji v jednu chvíli hraje občas i 600 000 lidí. A stejně jako Fortnite, i tahle hra je v základní verzi zdarma.

DOTA 2 v lecčems připomíná běžné týmové sporty jako hokej nebo basketbal. Hraje se na dva týmy po pěti hráčích, kteří proti sobě nastupují pořád na stejné mapě. Cílem vašeho týmu je dobít základnu soupeře a jedna hra trvá většinou kolem tři čtvrtě hodiny. Klíčem k úspěchu jsou rychlé prsty na myši a klávesnici, ale i správná strategie a týmová spolupráce.

Zahrát online si můžete i třeba Sazka automaty nebo ruletu

Problém výše zmíněných online her je, že vyžadují všechnu vaši pozornost, takže si u nich moc neodpočinete. Taky bude chvíli trvat, než se je naučíte obstojně hrát, tak abyste nebyli jen do počtu a snadným terčem pro soupeře. Pokud hledáte něco odpočinkovějšího, zkuste online Sazka Hry. Oblíbené hry, které znáte z kasina, a které si můžete zahrát zadarmo i za peníze.

Rozhodně můžeme doporučit třeba Multi Ruletu. V této hře vidíte sázky ostatních hráčů, a můžete se tak podle toho orientovat a vylepšit si svou strategii. Nechybí ani doprovodný komentář, který vás provází celou hrou.

Hraj s rozumem | Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost. Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.