Příčiny a příznaky vypadávání vlasů

Typická mužská pleš je přitom pouze jedním z typů vypadávání vlasů, nejrozšířenější u mužů. Jde o geneticky dané padání vlasů, které jste prostě dostali do vínku. Takové dědičné padání vlasů se však týká i žen. U mužů se tvoří kouty, vlasy ustupují, až v těch nejvýraznějších případech zůstane pouze podkova či věnec vlasů. U žen se takové padání vlasů projevuje jinak, vlasy řídnou rovnoměrně po celé hlavě. Ženské dědičné padání vlasů však není tak rozšířené.

U žen jsou nejčastější příčinou padání vlasů hormonální výkyvy

Zatímco dědičné padání vlasů nelze zvrátit, takové hormonální padání vlasů bývá dočasné. Objevuje se u žen během těhotenství, po porodu, při menopauze či při užívání antikoncepce. Pokud se odstraní spouštěč padání vlasů, obnoví se i normální růst vlasů - alespoň v drtivé většině případů.

Autor: Nutrigen Laboratories

Z uvedeného vyplývá, že vypadávání vlasů, odborně alopecie, má několik příčin a tedy i několik označení. Dědičné padání vlasů se nazývá androgenní alopecie, na příčině jsou androgeny. Vypadávání vlasů po porodu zase voláme postpartum alopecie.

Pokud je padání vlasů dočasné, jedná se o takzvané telogen efluvium. Kromě porodu může být takovým spouštěčem padání vlasů prožívaný výrazný stres, užívání určitého typu léků, chemoterapie, velký operační zákrok. Opět, pokud se podaří spouštěč odhalit a následně úspěšně odstranit, růst vlasů se po čase upraví. Na kvalitu vlasové pokrývky má, chtě-nechtě, vliv i přibývající věk.

Padají nebo nerostou?

Zajímavostí při padání vlasů je i to, zda vlasy vlastně vypadnou nebo jde spíše o to, že už nové nenarostou. Dědičné padání vlasů, androgenní alopecie, je případem, kdy vlasy nevypadnou najednou. Proces plešatění trvá několik let. Pleš se objevuje postupně, vlasy vypadávají v rámci růstového cyklu tak jak mají. Problém však je, že se působením látky DHT zmenšují folikuly, nové vyrůstající vlasy jsou tedy stále tenčí, časem vyrůstá už jen jemné chmýří, až nakonec nevyroste žádný vlas.

Při telogenním a anagenním efluviu vlasy skutečně začnou padat. Najednou a radikálně, téměř v přehršlích. Alopecie je línáním, effluvium je odlivem vlasů. Telogen a anagen jsou růstové fáze vlasů - přičemž telogen je odpočinková fáze, anagen je aktivní růstová fáze. A podle toho, zda najednou pod vlivem zmíněného spouštěče přeskočí do fáze vypadávání vlasy nacházející se v anagénu nebo telogénu, se označuje také typ padání vlasů.

Známe také jakési nevysvětlitelné padání vlasů

Alopecia areata je typ padání vlasů, kdy bez vlasů zůstanou jen malé oválné či kulaté místa vlasů. Takové padání a ztráta tělesného ochlupení se může objevit i na obočí, na mužské bradě nebo na celém těle. Ustát může samo, léčit se nedá ... lékaři vědí najisto pouze jedno. Jde o autoimunitní reakci těla, které začne napadat vlasové folikuly.

A nakonec jsou tu ještě příčiny padání vlasů, za které může člověk svou nesprávnou péčí o vlasy. Sem se řadí trichotillomanie a trakční alopecie. Jde vlastně o vytrhávání vlasů, často jsou vlasy utržené blízko vlasové pokožky, takže ve skutečnosti nepadají. Buď jde o vytrhávání způsobené jakousi nutkavou poruchou, při trichotillomanii se tak děje velmi často podvědomě.

Autor: Nutrigen Laboratories

Trakční alopecie je způsobena přílišným namáháním vlasů, tažením za vlasy. Sem patří nadměrná úprava vlasů, neustále odbarvování, používání žehliček a kulem. Také nevhodné účesy. Když nosívaly sestřičky čepečky, často si sponkami uchycenými na jednom a témže místě vlasy vytrhaly. Totéž platí pro baletky a gymnastky.

Ve všech případech je třeba podpořit opětovný růst vlasů. Zdravé vlasy potřebují zdravou vlasovou pokožku, vhodné živiny v podobě minerálů a vitamínů na vlasy a správnou péči.

Pilulky, vodičky nebo babské recepty?

Určitě Vás napadlo, jak je možné, že existuje tolik babských receptů ale i osvědčených přípravků proti vypadávání vlasů. Jak to, že jednomu stačí obyčejný kopřivový šampon a druhému nepomohou ani léky na předpis? Pokud jste četli pozorně, odpověď určitě tušíte. Základem je identifikovat a pochopit příčinu padání vlasů a podle toho nastavit vhodnou léčbu vypadávání vlasů. Je také nutné mít reálné očekávání. Všechny volně prodejné léky vycházejí z přírodní léčby vypadávání vlasů a současně nejnovějších odborných poznatků a receptur. Alespoň ty seriózní.

Všichni vědí, že kopřiva a vajíčko proti vypadávání vlasů pomáhá

Ti zběhlejší už znají i rozmarýn, saw palmetto či pískavici. Ti nejzkušenější už slyšeli i o minoxidilu, nanoxidilu či trioxidilu. Je třeba si však uvědomit, co která bylinka či látka dělá. Jedna odstraňuje infekci, druhá vyživuje pokožku, třetí podporuje růst zdravých vlasů, čtvrtá blokuje tvorbu nežádoucích látek ...

Léčba vypadávání vlasů

Množství typů a příčin padání vlasů naznačuje, že k léčbě padání vlasů třeba přistupovat různě. Léčba stylem, dám si prášek a problém je pryč, neexistuje. Léčba vypadávání vlasů je dlouhodobý proces. Někdy stačí odstranit spouštěč a léčba je pouze podpůrná, aktivuje se růst nových vlasů vlasovými aktivátory, důležité jsou i vitamíny na vlasy. Při dědičném padání vlasů je zase nejdůležitější prevence, protože tento typ padání vlasů dokážeme dnes pouze zpomalit, ne však zcela odstranit. Při léčbě vypadávání vlasů je důležitá i taková naoko banální věc jako výběr vhodného šamponu proti vypadávání vlasů.

Autor: Nutrigen Laboratories

A ještě jedna důležitá věc

Pokud se týká vypadávání vlasů i Vás, je třeba začít problém řešit co nejdříve. Pokud si nejste jisti skutečnou příčinou padání vlasů, vypadáváním vlasů se zabývají kožní ambulance, specializace trichologie.