Nadzemní nafukovací bazény zdobí čím dál víc zahrad. Už dávno to nejsou jen malé bazénky pro děti, ale i bazény větších rozměrů, kde se svlaží i dospěláci. Při jejich výběru je třeba držet se několika pravidel.

  • Zamyslete se nad tím, kam bazén umístíte. Kolik je tam prostoru?
  • Kolik jste ochotni do koupi bazénu investovat?
  • Kdo se v bazénu bude koupat?

Víte, že nafukovací bazény mají mnoho výhod? Jsou levné, snadno se postaví i zazimují, nejsou tak náročné ani na údržbu.

Kdo se v bazénu bude koupat?

Pro malé děti stačí menší, a hlavně mělčí bazén. Hloubka zhruba 60 cm je tak akorát. Vy dospělí si v něm ale namočíte leda tak nohy. Když se má v bazénu koupat celá rodina, je třeba zauvažovat o rodinném bazénu s hloubkou alespoň jeden metr.

Chcete si v bazénu i zaplavat? Ideální šířka bazénu pro jednoho plavce je zhruba 2,5 metru, pro dva alespoň 3,5 metru.

Zaměřeno na prostorové možnosti

Málokdo má tak velkou zahradu, že by ho místo při výběru bazénu vůbec nelimitovalo. Právě volný prostor vám poradí, po jakém bazénu můžete koukat.

Z hlediska prostoru jsou fajn kulaté bazény, jenže si v nich nezaplavete. O něco lépe na tom je oválný bazén, maximálního využití prostoru dosáhnete s hranatým bazénem.

Jak jste na tom s volnými financemi?

Nabídka bazénů je poměrně široká. A to jak z pohledu velikosti, tak finanční nákladnosti. Ono to totiž není jen tak. Samotný bazén něco stojí, vy k němu navíc potřebujete další příslušenství.

Víte, že cenu bazénu ovlivňují jeho rozměry a také materiál, ze kterého je vyrobený? Nafukovací bazény jsou levnější než ty plastové. O laminátových ani nemluvě.

Náš tip: Ceny bazénů se u jednotlivých prodejců značně liší. Porovnejte si ceny u prodejců online a pořídit si tak vysněný bazén za tu nejvýhodnější cenu bez toho, abyste pobíhali po obchodech.

Autor: srovname.cz

Nezapomeňte ani na příslušenství

Kromě koupě samotného bazénu musíte počítat také s nějakým příslušenstvím. Schůdky, filtrace i bazénová chemie pro údržbu vody něco stojí.

Na bazénové filtraci v žádném případě nešetřete!

Jen díky ní bude voda v bazénu čistá a zdravotně nezávadná. Pro malé bazény zhruba do 8 m3 vám postačí kartušová filtrace, k větším bazénům už pořiďte pískovou filtraci.

Víte, že před pořízením filtrace je třeba si spočítat, jaký by měla mít filtrační výkon? Jen tak totiž bude účinně pečovat o vaši vodu. Spočítáte ho tak, že objem bazénu vydělíte čtyřmi.

Jak vybrat schůdky k bazénu?

K bazénům pro malé děti jsou zbytečné, u ostatních bazénů naopak potřebné. Měly by být bezpečné a pohodlné, aby se vám do bazénu dobře lezlo.

Investujte i do přípravků na úpravu vody

Samotná filtrace nestačí. Abyste měli jistotu, že voda v bazénu je zdravotně nezávadná, musíte ji dezinfikovat a hlídat hodnoty jako pH, tvrdost a obsah chlóru ve vodě. K jejich regulaci pak budete potřebovat přípravky jako soda, pH plus, pH minus, maskovač tvrdosti apod.