„To jací jsme jako lidé je výsledkem toho, jak vnímáme vše okolo nás,“ říká Tomáš Vašák. Češi podle průzkumu NN jasně vnímají největší riziko v situacích, které mohou vypovídat o jejich charakteru.

„My dokážeme rozeznat riziko, pokud překračujeme nějaké normy, které jdou proti našim hodnotám. Vnitřně víme, že neohlížet se na tyhle meze je pro nás nebezpečné. Můžeme totiž o své hodnoty přijít,“ vysvětluje psycholog.

Zajímavé přitom je, že z průzkumu také vyplývá, že Čechům přijde riskantnější upravit si daňové přiznání než mít pletky se zadaným partnerem. Čtvrtina lidí by také nebrala jako risk nevrátit peněženku plnou peněz a osm procent lidí by nemělo problém chlubit se prací někoho jiného.

Češi jsou podle výzkumů vnímavější k rizikům a celkově opatrnější než lidé na Západě. „Pokud se chceme naučit pracovat dobře s rizikem, není dobré vycházet z rozšířených frází, iluzí nebo pověstí, ale musíme se sami dívat na fakta a na to, jaká je realita,“ radí psycholog, jak by se každý člověk měl s riziky v životě poprat.

Bojíme se ozvat

Za bezpečný přístav v moři rizika mají Češi podle průzkumu NN Životní pojišťovny oblast vztahů, kde se nebojí být sami sebou. V práci už jsme ale výrazně opatrnější. Za jedno z největších rizik v této oblasti lidé označili projevení nesouhlasu se šéfem a vyjádření názoru na nepopulární téma před kolegy v práci.

„S tím jako společnost pořád ještě trochu bojujeme. Zatím stále pro většinu lidí neochvějně platí, že šéf má vždycky pravdu,“ říká Tomáš Vašák, který radí i ve velkých firmách.

„Pořád se trochu bojíme, že to, co řekneme té autoritě, nás nakonec může ohrozit,“ doplňuje Vašák s tím, že je to daň za historii poznamenanou obdobím diktatury.

Dobrou zprávou nicméně je, že podle výsledků průzkumu se mladší generace už nebojí projevit naplno svůj názor v práci, před kolegy a vedením. To nás jako společnost může opět posunout dál.