„Můj dětský život byl založen na hrdinech, jako byl Vinnetou a Old Shatterhand. Bohužel, když si dnes děti zapnou televizi, tak se jim těch hrdinů moc nedostává,“ říká Jan Grulich.

Češi podle průzkumu NN jasně vnímají největší riziko v situacích, které mohou vypovídat o jejich charakteru. Zajímavé přitom je, že Čechům přijde riskantnější upravit si daňové přiznání než mít pletky se zadaným partnerem. Čtvrtina lidí by také nebrala jako risk nevrátit peněženku plnou peněz a osm procent lidí by nemělo problém chlubit se prací někoho jiného.

„Každý, kdo dokáže být pro děti příkladem, je pro ně obrovským povzbuzením. Příklady zkrátka táhnou,“ dodává ředitel základní školy Trivium v Dobřanech, která přitahuje školáky z celého regionu, protože tam děti chodí rády. Hodnotový žebříček podle jeho zkušeností u dětí vzniká už od narození, ale postupně se mění a klíčová je pro něj především rodina.

Rizika číhají i ve vztazích

Ve vztazích se Češi podle průzkumu NN pojišťovny a penzijní společnosti cítí úplně nejbezpečněji. Celkové vnímané riziko je tu zhruba poloviční ve srovnání s ostatními oblastmi života. Rodina a přátele vlastně tvoří naši komfortní zónu, ve které jsme sami sebou a cítíme se dobře. Pro děti to ale tak jednoduché být nemusí.

„Děti se naopak cítí ve vztazích silně ohroženě a hodně je řeší. Současná nová generace to má ještě těžší, protože trpí rizikem navazování anonymních vztahů. A rodiče jim k tomu navíc už ve třetí třídě dávají nabitou zbraň – mobilní telefon s vlastními daty,“ upozorňuje Jan Grulich.

Tři čtvrtiny Čechů bez problémů zvládnou říct, že mají jiný vkus než kamarád, v práci už jsme ale výrazně opatrnější. Za jedno z největších rizik v této oblasti lidé označili projevení nesouhlasu se šéfem a vyjádření názoru na nepopulární téma před kolegy v práci. Mladší lidé už riziko projevit se v práci tak velké nevidí.

„Opravdu věřím, že nás nová generace Čechů v něčem předčí a překvapí v pozitivním smyslu,“ uzavírá ředitel mezinárodně oceňované základní školy v Orlických horách.