Šéfkuchaři si musí s předstihem zaregistrovat vícechodové menu pro slavnostní večer, využívat tradiční postupy i vybrané suroviny a přesně dané pořadí jídel. A zúčastnit se mohou, až když jim tohle vše speciální komise v Paříži odsouhlasí. Celosvětově se letos akce účastní 5000 šéfkuchařů. Tématem večeře je Provence, odkud budou pocházet suroviny, ale i vína nebo lihoviny.

Ve vybraných restauracích po celém Česku se můžete těšit na holoubátka, kohouta na víně, hovězí po burgundsku, paštiky a další francouzské laskominy podle zaručeně původních receptů. Čtyřchodové menu i s vínem stojí od necelých 500 korun a kromě restaurací ve velkých městech se účastní i kupříkladu i francouzské bistro v Horních Dubenkách poblíž Počátek. Tady se účastní:
Praha
Art Nouveau
A table!
Bílá kráva
Café Záhorský
Café 35
Café de Paris
Pot au feu
Hradec Králové
Aquarium
Park Hotel
Pivovarské domy
Brno
Chez Catherine
La Bouchée Gril
Plzeň
Merlot-Zastávka
Restaurace Ve vilách
České Budějovice
Bistro Piano
Bistro Magdalene
Ostrava
Benada Restaurant
Karlovy Vary
Tusculum
Zlín
La Villa
Tábor
Thir
Františkovy Lázně
Alchymistic Club Restaurant
Horní Dubenky
Bistrot de Papa
Více podrobností, včetně menu najdete na http://restaurateurs.goodfrance.com
Foto: COTE D'AZUR FRANCE TOURISM BOARD