Šéfkuchaři si musí s předstihem zaregistrovat vícechodové menu pro slavnostní večer, využívat tradiční postupy i vybrané suroviny a přesně dané pořadí jídel. A zúčastnit se mohou, až když jim tohle vše speciální komise v Paříži odsouhlasí. Celosvětově se letos akce účastní 5000 šéfkuchařů. Tématem večeře je Provence, odkud budou pocházet suroviny, ale i vína nebo lihoviny.

...

Ve vybraných restauracích po celém Česku se můžete těšit na holoubátka, kohouta na víně, hovězí po burgundsku, paštiky a další francouzské laskominy podle zaručeně původních receptů. Čtyřchodové menu i s vínem stojí od necelých 500 korun a kromě restaurací ve velkých městech se účastní i kupříkladu i francouzské bistro v Horních Dubenkách poblíž Počátek. Tady se účastní:

 

Praha

Art Nouveau

A table!

Bílá kráva

Café Záhorský

Café 35

Café de Paris

Pot au feu

 

Hradec Králové

Aquarium

Park Hotel

Pivovarské domy

 

Brno

Chez Catherine

La Bouchée Gril

 

Plzeň

Merlot-Zastávka

Restaurace Ve vilách

 

České Budějovice

Bistro Piano

Bistro Magdalene

 

Ostrava

Benada Restaurant

 

Karlovy Vary

Tusculum

 

Zlín

La Villa

 

Tábor

Thir

 

Františkovy Lázně

Alchymistic Club Restaurant

 

Horní Dubenky

Bistrot de Papa

 

Více podrobností, včetně menu najdete na http://restaurateurs.goodfrance.com

 

Foto: COTE D'AZUR FRANCE TOURISM BOARD