Benefit pro zaměstnance i zaměstnavatele
Většina zaměstnavatelů se snaží pravidelné stravování svých zaměstnanců podporovat, ať už v rámci benefitů ve formě stravenek nebo zakládáním a zušlechťováním firemních kantýn či alespoň vybavení kuchyněk. „Zajištění kvalitního a pravidelného stravování může mít vedle spokojenosti zaměstnanců pozitivní dopad i na jejich výkon,“ říká Petra Gubíková ze společnosti Up Česká republika.
Pozor na žrouty energie
V nárocích na stravování je bezpochyby velký rozdíl, pokud pracujete v kanceláři nebo v provozu či dokonce v terénu. Jestliže prosedíte celé dopoledne u počítače a k obědu spořádáte svíčkovou se šesti, máte pro daný den zřejmě odpracováno, protože nejen vaše tělo, ale také mysl bude zralá maximálně na spánek. Naopak manuální práce vyžaduje větší energetický příjem. Ale i zde je třeba pečlivě vybírat potraviny tak, aby měly bohatou výživovou hodnotu.
Obecně platí, že skutečnými žrouty energie jsou ve všech případech smažená jídla, sladké potraviny a nápoje a bílé pečivo. V kanceláři si tedy dopřejte lehce stravitelný oběd s vydatným přísunem zeleniny či ovoce. Pokud pracujete manuálně, zvolte k obědu celozrnné těstoviny nebo rýži s libovým masem. Ke svačině pak zkuste vyměnit bílé pečivo za celozrnné a sušenky za oříšky či sušené ovoce.
Čas na jídlo = čas nad zlato
Vedle obsahu jídelníčku je neméně důležité správné načasování. Dodržujte proto pauzy na obědy a jídlo si opravdu vychutnejte. Během osmihodinové pracovní směny byste měli pozřít alespoň dvě až tři jídla. Právě pravidelnost a umění vychutnat si jídlo jsou základním kamenem při cestě k zdravějšímu životnímu stylu. Dopřejte si proto alespoň čas od času také oběd v dobré restauraci. „ V restauraci si jídlo můžete vychutnat a i mysli prospěje už samotná změna prostředít,“ dodává Petra Gubíková ze společnosti Up Česká republika.
Jak jíst „na směny“?
Pracovat pouze během dne dává určitou svobodu a zároveň jistou možnost pravidelného jídla. Jinak tomu je ovšem při práci ve směnném provozu, zejména jestli se vás týká také noční směna. Pokud totiž několik dní za sebou v noci jíte a pak při změně směny spíte, má to vliv na biorytmus a také na režim stravování. Kromě toho nedostatek spánku a vyšší hladina hormonů, které zvyšují chuť k jídlu, způsobují, že lidé pracující ve směnném provozu mají větší sklon k obezitě.
Jako start před noční směnou se doporučují vydatnější, ale lehce stravitelná jídla – těstovinový salát s tuňákem, libové maso se zeleninou nebo ovesná kaše s ořechy a ovocem. Takové jídlo by vás mělo tzv. „nakopnout“. Během noční směny jsou pak vhodné dvě až tři lehké svačiny – obložený celozrnný chléb se sýrem či šunkou, zakysané mléčné výrobky, zelenina či sušené ovoce a oříšky. Stejně jako večer před spaním, i zde platí, že poslední jídlo při noční směně byste si měli dát asi dvě hodiny před spánkem. Vhodná je opět ovesná kaše či celozrnný chléb se sýrem. Po noční směně se snažte dodržet alespoň šest hodin spánku. V případě, že po nočních směnách opět nastupujete na denní, měli byste si dopřát po spánku lehký oběd a den zakončit večeří.
Počítejte se stresem
Jsou součástí vaší práce služební cesty nebo nepravidelné meetingy? I takový pracovní režim skýtá mnoho nástrah v podobě zažívacích problémů nebo potíží se soustředěním na práci v důsledku nepravidelného či neplnohodnotného stravování. U vedoucích funkcí s vysokou mírou odpovědnosti se navíc velmi často dostavuje stres.
Pokud plánujete služební cestu, věnujte alespoň chvilku přípravě svačiny. Jestliže nemáte čas nakrájet si do krabičky zeleninu nebo si namazat celozrnný chléb, kupte si alespoň kvalitní ovesnou tyčinku nebo oříšky a sušené ovoce. Jedině tak se vyhnete tomu, že si vyhladovělí koupíte na benzince u dálnice obří bagetu plnou majonézy, kterou zhltáte během pár minut za volantem. Případně si nedáte nic a doma po příjezdu „vybílíte“ lednici. Oříšky, semínka, ovoce nebo zelenina jsou také vhodnou svačinou před meetingem. Zasytí vás a zároveň nezpomalí vaši mysl.