Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

6 užitečných rad, jak ušetřit peníze

/
  • ilustrační foto.
    13. prosince 2017 ● 16:29

    Jen vygruntovat byt nestačí. Pořádný vánoční úklid potřebuje i vaše peněženka! Dejte si do pořádku své finance a ušetřete. Poradíme vám, na co byste neměli při finančním úklidu zapomenout.

     

  • 1.

    4. Získejte peníze za stavebka

    Máte na konci každého měsíce vyluxovaný účet a v kapse jen pár korun? Udělejte si pořádek ve svých financích a nejspíš díky tomu ušetříte. „Před koncem roku je vhodné provést »inventuru« finančních zdrojů,“ potvrzuje Pavel Racocha z Komerční banky. Máme pro vás šest tipů, jak si udělat v peněžence pořádek.

    ilustrační foto.
    Autor: Shutterstock

  • 2.

    6 tipů, jak si v peněžence udělat pořádek

    Jsou platby, které automaticky platíme každý měsíc (bydlení, energie atd.) a často nepřemýšlíme, jestli se na nich nedá něco uspořit. I když na nájmu asi neušetříte, u ostatních pravidelných plateb si zkontrolujte, jestli není na trhu výhodnější nabídka.

    ilustrační foto.
    Autor: Profimedia

  • 3.

    1. Ušetřete na splátkách

    Máte několik různých půjček? „Většinou vyjde výhodněji sjednotit je refinancováním do půjčky jedné,“ doporučuje Brůhová. Možné je sloučení půjček rodinných příslušníků a většinou nezáleží na tom, jestli se jedná o bankovní nebo nebankovní půjčky, splátky kontokorentů nebo kreditních karet.

    ilustrační foto.
    Autor: Profimedia

  • 4.

    2. Proklepněte půjčky

    Zkontrolujte si, kolik platíte bance za vedení běžného účtu. A to i v případě, že ho máte zdarma. K bezplatnému vedení se můžou vztahovat určité podmínky a jejich porušení vyjde draho. „Je dobré se podívat i na to, kolik vás například stojí výběr z bankomatu u jiné než vaší banky,“ radí Markéta Dvořáčková z Equabank.

     

    ilustrační foto.
    Autor: profimedia.cz

     

  • 5.

    3. Mrkněte na zoubek účtu

     Máte stavební spoření? Pozor, ať nepřijdete o státní příspěvek. Ten může být až 2000 Kč. „Pro získání plné částky musí klient v daném roce vložit na účet stavebního spoření alespoň 20 tisíc korun, ať už v pravidelných měsíčních splátkách nebo jednorázově,“ vysvětluje Tomáš Kofroň z Českomoravské stavební spořitelny. Zkontrolujte si proto, jestli vám odešly všechny měsíční platby. Pokud posíláte peníze jednorázově, nezapomeňte je odeslat včas.

    ilustrační foto.
    Autor: Profimedia

  • 6.

    4. Získejte peníze za stavebka

     Šetříte si na penzi pomocí penzijního spoření? Kromě státního příspěvku můžete získat i daňovou úlevu (maximálně 3600 Kč). „U penzijního spoření je možné ještě ovlivnit výši maximálního daňového odpočtu,“ vysvětluje Pavel Racocha z Penzijní společnosti Komerční banky. A kolik si můžete odečíst? „Je to součet vlastních příspěvků převyšujících v jednotlivých měsících kalendářního roku 1000 Kč,“ říká Racocha. Maximálně si z daňového základu můžete odečíst 24 000 Kč ročně. „Pokud chcete využít maximální výhody, je potřeba letos poslat 36 000 Kč příspěvků. Doplatek do uvedené částky musí být na účet penzijní společnosti připsan do konce prosince,“ zdůrazňuje Racocha.

    ilustrační foto.
    Autor: Profimedia

  • 7.

    5. Ušetřete s penzijkem na daních

     Zkontrolujte, jestli nejsou vaše pojistky staré a podhodnocené. „Zamyslete se nad tím, jestli se nějak nezměnila vaše životní situace a zda není nutné tyto změny promítnout do životního pojištění,“ radí Ivana Buriánková z České pojišťovny. „Hodnota majetku se u mnoha domácností po Vánocích zvyšuje. Je potřeba toto zohlednit i v pojistných smlouvách,“ upozorňuje Buriánková.

     

    ilustrační foto.
    Autor: Profimedia
    Fotogalerie
    7 fotografií

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

koliaska: Páni, to jsou skvělé rady. Děkuji mockrát. Ráda bych se zeptala, jestli nemáte nějaké tipy jak ušetřit při podnikání. Nedávno jsem narazila na tuto stránku: https://www.ioffshore.cz/ kde píšou, že pokud si založíte společnost v daňovém ráji, dá se na tom ušetřit. Myslíte, že je to pravda? Zkoušel to někdo? Děkuji.

(21. 03. 2018 23:49)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy