I když se to řadě nájemníků nejspíš nezdá, podle odborníků jim občanský zákoník »nadržuje«. „Nájemní smlouva nesmí obsahovat žádná ustanovení, jež by zkracovala nájemcova práva, která mu zákon přiznává,“ vysvětluje JUDr. Barbora Pospíšilová z pojišťovny právní odpovědnosti DAS. Smlouvu, které omezuje nájemníkova práva, by v případném sporu soud považoval za nepatnou. Znalost nejdůležitějších práv i povinností se tak vyplatí nejen nájemníkům, ale i pronajímatelům.

10 nejdůležitějších věcí o bydlení v nájmu

Pokuta ve smlouvě je neplatná

Hrozí vám pronajímatel za každou maličkost pokutou, a chce ji dokonce »vecpat« do nájemní smlouvy? Ničeho se nebojte! Podle právničky Pospíšilové je takové ujednání ve smlouvě neplatné, stejně jako např. požadavek zvyšování nájemného častěji než jedenkrát ročně.

Nájem se platí předem

Pokud to nemáte v nájemní smlouvě dohodnuto jinak, platíte nájemné předem na každý měsíc. Nejpozději ale musíte zaplatit do pátého dne příslušného platebního období. Společně s nájemným se pak platí také zálohy nebo náklady na služby, které zajišťuje pronajímatel.

V bytě je možné podnikat

I když se to možná majiteli bytu nezdá, podle občanského zákoníku může nájemník v bytě pracovat i podnikat. Jeden háček to ale má. Nesmí to způsobit zvýšené zatížení pro byt nebo dům.

Drobné opravy platí nájemník

Bydlet v »nájmu« znamená mít i určité povinnosti. Nájemník si musí hradit běžnou údržbu a drobné opravy, které souvisejí s užíváním bytu. Například kapající kohoutek si tak musí opravit sám (nebo zajistit jeho opravu), stejně jako ucpaný dřez. Výměnu nefunkčního bojleru už ale může požadovat po pronajímateli.

Vady je nutné hlásit hned

Okno »vysklené« průvanem, vytopení bytu sousedy nebo prasklý radiátor by měl nájemník oznámit ihned pronajímateli. Pokud nereaguje, může nájemník zajistit opravu sám a žádat po pronajímateli náhradu odůvodněných nákladů, popř. slevu z nájemného.

Na kouření je lepší se domluvit

Silný kuřák jako nájemník není pro majitele žádné terno. Protože ale zákon tenhle problém neřeší, záleží na nájemci a pronajímateli, jaká pravidla pro kouření v bytě si dohodnou.

Nájemník může mít podnájemníka

Shání kolega z práce bydlení a vy ho chcete vzít k sobě do pronajatého bytu jako podnájemníka? Zákon je na vaší straně. Pokud v bytě trvale bydlíte, tak k tomu, abyste měli podnájemníka, souhlas majitele bytu nepotřebujete.

Návštěvy hlásit nemusíte

Počet návštěv ani jejich délku vám nikdo zakazovat nemůže. Jiné to už ale je, pokud s vámi někdo začne bydlet. To už pronajímateli nahlásit musíte. Pokud byste to neudělali, jde o závažné porušení povinností nájemce a pronajímatel vám může nájem vypovědět.

Zvíře v bytě souhlas nepotřebuje

Máte zvířecího mazlíčka a bojíte se, že s tím majitel bytu nebude souhlasit? Souhlas nepotřebujete. „Ze zákona má nájemce právo chovat v bytě zvíře, nepůsobí-li chov pronajímateli nebo ostatním obyvatelům domu obtíže nepřiměřené poměrům v domě,“ potvrzuje JUDr. Pospíšilová. Pokud si ale chov zvířete vynutí vyšší náklady, např. na úklid domu, musíte je zaplatit.

Úpravy musí schválit majitel

Chcete v pronajatém bytě udělat nějaké stavební úpravy? Potřebujete písemný souhlas pronajímatele. Pokud něco uděláte bez něj, může to skončit »vyhazovem« z nájmu. A navíc musíte vrátit byt do původního stavu.

Kauce má svůj strop

Chce po vás pronajímatel kauci ve výši půlročního nájemného? Tolik mu rozhodně neplaťte. „Jistota – mezi laiky často označována jako kauce na byt – nesmí být vyšší než trojnásobek měsíčního nájemného,“ vysvětluje JUDr. Barbora Pospíšilová. Co potřebujete vědět o kauci:

  • Pronajímatelé kauci často vyžadují pro případ, že by nájemce neplatil nájemné nebo byt zničil.
  • Kauce není povinná. Pronajímatel a nájemce se můžou dohodnout, že se bez ní obejdou.
  • Pokud je při skončení nájmu vše v pořádku, měl by pronajímatel vrátit nájemci zaplacenou kauci i s úroky.
  • V případě, že nájemce neplnil své povinnosti, může si pronajímatel od výše vracené částky odečíst to, co mu nájemce

VIDEO: Policie hledá dvojici, která se živila fingovaným pronájmem bytů 

Video
Video se připravuje ...

Policie hledá dvojici, která se živila fingovaným pronájmem bytů Policie ČR

Fotogalerie
2 fotografie