„Dnes vám ukážeme, jak se vyhnout konfliktu anebo co dělat, když se do něj dostanete,“ říká Lukáš Holub, trenér WingTsun.

Lidé se už také začínají smiřovat s tím, že spoléhat se na pomoc ostatních se bohužel nemusí vyplatit.

Proto dnes narůstá potřeba naučit se alespoň základním praktikám sebeobrany. Stále více lidí tak vyhledává tradiční bojové umění WingTsun, které je prvotně sebeobranného charakteru a přímo se specializuje na řešení podobných krizových situací.

 Součástí toho tohoto komplexního bojového systému je moderní koncept „BlitzDefence“ (Blesková sebeobrana).

„BlitzDefence není samostatný bojový systém, ale je součást WingTsun jako takového. Je to část, která nás učí, jak techniky a principy WingTsun aplikovat a používat v reálných bojových situacích, takových, které nás můžou potkat v reálném prostředí a jsou skutečným a reálným nebezpečím,“ tvrdí Sifu Lukáš Holub, trenér WingTsun.

Jak takový vzniká konflikt?

Mezi lidmi dochází k násilí beze slov jen zřídka. Fyzickému útoku téměř vždy předchází řetězec událostí, a teprve až na jeho konci dojde k samotné fyzické konfrontaci.

„Začíná to očním kontaktem, který agresor zpravidla vědomě naváže s obětí. Posléze přichází verbální napadání většinou formou urážek. Následuje strkání. A pak samotné napadení. Tomuto předem danému vzorci jednání, který je téměř vždy stejný, se říká „rituální boj“. Je typický především pro muže, je to hra ega,“ popisuje Lukáš Holub, trenér sebeobrany WingTsun.

Konflikt má určité fáze. Co v jednotlivých fázích dělat?
Autor: WingTsun – ewto.cz

Co dělat při konfliktu? Radí trenér bojového umění WingTsun

1. Buďte pozorní k tomu, co se kolem vás děje. Často se vlastní všímavostí můžete ještě zavčasu z místa konfliktu vzdálit a nepodstupovat žádné riziko. Pokud už ale problémová situace nastala a ve fázi očního kontaktu si vás někdo vyhlédl, nesetrvávejte v očním kontaktu s ním více než řádově 2 sekundy. Současně si ho však periferním viděním kontrolujte.

2. Přichází fáze komunikace- zpočátku neverbálně, řečí těla. Je výhodné zaujmout rozhodnou pozici těla s dostatečným odstupem, ne zády k agresorovi. Až se dostatečně přiblíží, mění se komunikace na verbální, tedy řeč. Zde vám naopak může výrazně pomoct schopnost komunikace v těchto krizových situacích. Používání vhodných vět typu „Omlouvám se, s někým jsem si Vás splet“ nebo „Pardon, připomněl jste mi známého“. Zbytečně neeskalovat problém, ale zároveň nepostavit sebe samotného do role oběti.

3. Pokud nezvládnete ideálně předchozí fáze, přijde fáze tři- různá gesta rukama, jako hrozby vztyčeným ukazovákem, strkání, případně chytání za části těla či oděvu. Zde kromě komunikace je již potřeba zaujmout pozici, která nebude agresora provokovat k další eskalaci a fyzickému útoku, ale zároveň zajistí, že pokud k němu dojde, budete připraveni a schopni rázně reagovat. Postavte se tak, že ruce máte zvednuté před sebou a pozice těla je přímá, naproti agresorovi, což znesnadňuje případný útok.

4. Poslední fáze- agresor vás fyzicky napadl. Musíte se rovněž fyzicky bránit pomocí všech možných ideálně předem naučených sebeobranných prostředků. Ať už kop na genitálie, úder pěstí na krk, úder otevřenou dlaní na nos, vše by mělo být dobře načasováno a zkoordinováno. To je pod notnou dávkou adrenalinu poměrně těžké, ale štěstí přeje připraveným. Pokud si to na tréninku stokrát vyzkoušíte, máte stokrát větší šanci, než když natrénováno nemáte.

WingTsun je víc než sebeobrana, víc než bojové umění.
Autor: WingTsun – ewto.cz

Pozor, ženy to mají jinak!

Z hlediska policejních statistik je evidentní, že právě výše zmíněný druh sporů, kdy dochází k úmyslnému ublížení na zdraví, je asi čtyřikrát častější než přepadení.

To je ovšem zase noční můrou většiny žen. Jejich strategie boje se od té mužské odlišuje. Ženy se učí vytyčit své hranice, střežit je a následně si je bránit, pokud není zbytí. Učí se dané komunikační situace. Musí se jim vštípit do hlavy, že obrana je jejich právo a musí si ho hlasitě bránit. Trapnost stranou, jde o život a zdraví.

V rámci programu Blitzdefence (Blesková sebeobrana)  si zakotví  do hlavy například modelové věty, které budou říkat v případě ohrožení- neztrácí tak cenné sekundy, kdy agresor využívá momentu překvapení. Fyzické prostředky obrany se pak od těch mužských již neliší.

WingTsun školy najdete po celé ČR. Nábory nových členů právě běží.
Autor: WingTsun – ewto.cz

„Je dobré si uvědomit, že strach je přirozená lidská reakce – vyplavuje adrenalin, který naše tělo přiměje k výkonům, jakých bychom za normálního stavu nebyli schopní. Pokud se s ním naučíme pracovat, bude hrát v náš prospěch,“ dodává trenér Lukáš Holub, jehož školu WingTsun najdete v Praze ve Štěpánské ulici. WingTsun se ale můžete naučit ve 19 WingTsun školách po celé České republice.

„Pokud si chcete WingTsun vyzkoušet, nábory nových členů právě běží.  První trénink si mohou zájemci přijít vyzkoušet zdarma, a až potom se rozhodnou, zda se jim WingTsun líbí a chtějí v něm pokračovat,“ uzavírá Lukáš Holub.

Více najdete na ewto.cz

Fotogalerie
4 fotografie