Silniční nehody nectí svátek ani víkend. A stát se vám můžou třeba i v cizině na dovolené. Co dělat? Podle odborníků je třeba především zachovat chladnou hlavu a hlavně dbát na bezpečnost. „Nezapomeňte místo značit výstražným trojúhelníkem. Osoby by si měly obléct reflexní vesty a opustit vozidlo, tj. poodejít na okraj vozovky či za svodidla,“ připomíná Barbora Pospíšilová z pojišťovny právní ochrany DAS. To zná z autoškoly každý. Pak ale začne dokumentace, a tady už se může chybovat.

Pokud nemusíte volat policii, vyplňte s dalšími účastníky jednotný evropský formulář, Záznam o dopravní nehodě. „Pokud jej nemáte, sepište vše na papír, především dbejte na to, aby záznam obsahoval popis místa vzniku nehody, čas, příčiny, průběh a následky, nákres postavení vozidel po nehodě, identifi kaci účastníků a vozidel. Záznam o dopravní nehodě musí být všemi účastníky dopravní nehody podepsán,“ upozorňuje Pospíšilová.

Vyndejte mobilní telefon či fotoaparát a foťte! Vždy je vhodné mít vše dobře zdokumentováno, ať už se jedná např. o postavení vozidel po dopravní nehodě zblízka i z dálky, brzdné dráhy jednotlivých vozidel či nafocení jejich poškození. „Je důležité také počítat s tím, že v budoucnu bude možná potřeba ve věci vyhotovovat znalecký posudek, a nevyhazovat tak např. vyměňované poškozené díly u vozidla apod.,“ varuje Pospíšilová.

Ohlášení nehody pojišťovně neodkládejte, volejte ještě z místa nehody. „V rámci pojištění vozidel často bývají zahrnuty asistenční služby, kdy vám pojišťovna poradí nebo i pomůže s odtahem vozidla, se zařízením náhradního vozidla apod.,“ radí právnička Pospíšilová. Svůj požadavek byste již při hlášení pojišťovně měli podložit všemi doklady, které máte k dispozici.

Policie u nehody může být i výhodou. Jednoznačně určí viníka, takže se nemusíte s druhou stranou handrkovat o míře zavinění, a také její dokumentace nehody obsahuje vše potřebné pro pojišťovny i případný soud.

Za tohle se platí

Škody na autě a zdraví by vám měla zaplatit pojišťovna viníka nebo vaše havarijní pojistka. Jenže podle právníků můžete chtít i to, co vám pojištění nekryje. „Nároky, které nejsou kryté pojištěním, uplatněte v pozici poškozeného přímo u viníka dopravní nehody, a to písemně,“ doporučuje Pospíšilová.

V případě vzniku sporu volte nejprve smírnou cestu. Pokud nebude možná, máte standardně možnost domáhat se svých nároků skrze soudní řízení. Uplatňování svých nároků neodkládejte, neboť v takovém případě se může stát, že se váš nárok promlčí či zcela zanikne.

Nárok na odškodnění můžete mít za tohle všechno:

  • za poškozené vozidlo
  • za jiné movité věci, které byly při dopravní nehodě poškozeny, zničeny, ztraceny a za určitých okolností dokonce odcizeny (mobilní telefon, oblečení, dioptrické brýle apod.)
  • při zranění vašeho zvířete úhradu nákladů na jeho léčení
  • další účelně vynaložené náklady související s dopravní nehodou, jako jsou např. náklady za půjčení náhradního vozidla
  • v zákonem uvedených situacích i na právní zastoupení při uplatňování svých nároků
  • při ublížení na zdraví: – bolestné – náhradu za snížení společenského uplatnění – účelně vynaložené náklady spojené s péčí o své zdraví z důvodu nehody – náhradu za ztrátu na výdělku

Policii volejte, když:

  • dojde na některém z vozidel ke škodě vyšší než 100 000 Kč (včetně přepravovaných věcí)
  • dojde ke zranění osob nebo k jejich usmrcení
  • dojde k jakékoliv škodě na majetku třetí osoby (např. zbořený plot, poškození veřejného osvětlení, zastávky MHD)
  • někdo z účastníků odmítne sepsání záznamu nebo se účastníci na vině nedohodnou
  • dojde k poškození pozemní komunikace či ke zničení nebo poškození její součásti nebo příslušenství (dopravní značka, svodidla apod.) nebo když dojde k poškození obecně prospěšného zařízení (zařízení na železničních přejezdech apod.) nebo k poškození životního prostředí (únik provozních kapalin apod.)
  • sami nebudete po nehodě schopni obnovit plynulost provozu

VIDEO: Mirek (15) sedl za volant a zabil kamarádku (†17).

Fotogalerie
6 fotografií