Návštěva ve výrobě plastových oken

Jedním z tradičních českých výrobců plastových oken je značka VEKRA, její specializovaný výrobní závod v Husinci na jihu Čech patří mezi nejmodernější a největší v ČR. Ročně zde vyrobí více než 300 tisíc okenních jednotek. Výrobou plastových oken VEKRA nás provede ředitel závodu Pavel Sirůček.

Skladování má svá pravidla

Plastová okna VEKRA se vyrábějí z profilových systémů přední německé značky SALAMANDER. Klimatizovaná skladová hala o velikosti fotbalového hřiště ukrývá tisíce kilometrů plastových tyčí o délce 6 m různých typů, barev i dekorů. „Skladování profilů v krytých prostorách stálé teploty má svůj význam,“ říká P. Sirůček a dodává: „do výroby jdou jen čisté, bezvadné profily, které jsou temperované na teplotu vhodnou pro zpracování. Optimální teplota plastového profilu při výrobě zaručuje, že tyč není protažena v důsledku teplotní roztažnosti plastu.“

 

Autor: Window holding

Vše řídí automaty

Každé vyrobené okno má svůj „elektronický křestní list“ v podobě štítku s čárovým kódem. Podle zadaných údajů se pro jednotlivá okna připraví program, který řídí celou výrobu na CNC strojích od nařezání plastového profilu až po finální výrobek. Obsluha sleduje vše elektronicky, což prakticky vylučuje omyly při výrobě.

Pro každou nařezanou část profilu probíhá současně také příprava kovové výztuhy, která má zásadní význam pro udržení tvaru a stabilitu plastového okna. „Například u plastových dveří VEKRA používáme vždy výztuhu minimálně 3 mm v rozích navíc fixovanou rohovníky, u plastových oken sérií VEKRA EVO je výztuha tloušťky minimálně 2 mm,“ říká P. Sirůček. „Plastová okna VEKRA tak mohou být až o pětinu těžší než okna od levnější konkurence, ale dobře vyztužená okna spolehlivě drží tvar desítky let, proto nic nepodceňujeme,“ konstatuje ředitel závodu.

Obráběcí CNC centrum podle elektronické kuchařky přišroubuje výztuhu k plastovému profilu, vyvrtá průduchy pro odvětrání a odvodnění oken. Na těchto polotovarech pak automat provrtá plast současně s kovovou výztuhou a připraví všechny otvory pro budoucí uchycení kování.

Autor: Window holding

Svařování je věda

Jednotlivé připravené díly putují do rámu, kde je čtyřhlavá automatická svářečka spojí do finálního tvaru okna a zkontroluje výsledné rozměry. Přesný vysokorychlostní automat pak provede začištění svarů do předepsané podoby.

Svařování plastového profilu musí být přesně hlídáno, důležitá je zejména teplota. „Pravidelná výměna svařovacích nástavců i kalibrace teploty je dána technologickým řádem, podobně jako provedení destrukční zkoušky, kterou ověřujeme i pevnost svarů.“ vysvětluje P. Sirůček. VEKRA vyrábí plastová okna z profilů třídy A tedy s maximální tloušťkou pohledových stěn. Na větší pevnost svařovaných spojů může mít vliv i složení plastu, proto VEKRA vyrábí okna z prvomateriálu bez příměsi plastu ze starých vyřazených oken.

 

Autor: Window holding

Vkládání těsnění

Těsnění oken je pro tepelnou i zvukovou izolaci nepostradatelné. V plastových oknech je těsnění buď vkládáno po celém obvodu do vyrobeného okna, nebo je přímo na plastových tyčích a pak se svařuje spolu s oknem. „I když je výroba svařováním levnější, VEKRA se drží technologie vkládání,“ zdůrazňuje P. Sirůček: „vkládané těsnění totiž netvrdne vlivem svařování v rozích, proto lépe těsní a neztrácí svou pružnost.“

Kování a zasklení

Kovací křídlový automat pak provádí přesné zašroubování kování do připravených otvorů. „Důležité je, aby okenní kování i panty byly uchyceny do kovové výztuhy plastového okna,“ upozorňuje ředitel závodu, „to brání jeho případnému vytržení. Pokud jde například o větší okna zasklená izolačním trojsklem, musí panty udržet i několik desítek kilogramů vážící křídlo.“

Po válečkové dráze putují rámy a křídla na kompletaci. Pak se již hotová okna běžných rozměrů zasklívají. „Plastová okna větších rozměrů se zasklívají až přímo na stavbě, a to kvůli hmotnosti okna a manipulaci“ upřesňuje P. Sirůček. Finální kompletace a montáž zasklívacích lišt musí být přesná a čistá, protože každá odchylka či škvírka je vidět a má vliv na estetický dojem.

Výstupní kontrola rozhodně není formalita. Automaty sice pracují přesně a minimální podíl lidské práce zajišťuje stabilní kvalitu oken, ale zákazník musí dostat vše perfektní. Následuje kompletace celé jedné zakázky na speciální transportní stojan a transport k zákazníkovi, to jsou poslední chvíle plastového okna ve výrobním závodě. „Vše vyrábíme na zakázku, VEKRA nic nedělá na sklad, proto se okna v krytých skladovacích prostorech příliš dlouho neohřejí,“ s úsměvem dodává P. Sirůček.

Autor: Window holding

Konkurenční boj tlačí v posledních letech ceny plastových oken, to je jistě dobrá zpráva pro zákazníky. Návštěva výrobního závodu nás přesvědčila, že kvalita plastových oken se skrývá uvnitř a rozhodují o ní i zdánlivé detaily. U plastových oken tak platí o to více, že kvalita není zadarmo. „Naši odborní konzultanti k nám zvou své zákazníky, aby se podívali, jak se plastová okna vyrábějí. Myslím, že máme co ukázat,“ loučí se s námi ředitel výrobního závodu v Husinci Pavel Sirůček, kde se VEKRA vyrábí svá plastová okna.