Pivní polévka se špekem a bylinkami
Starodávný recept z dob, kdy se jídlem neplýtvalo jako dnes a zpracoval se každý kousek chleba, slité pivo a kdejaký zbytek.

Budete potřebovat:
- kousek špeku (asi 10 cm)
- 1 cibuli
- 1 menší pórek
- 4 lžíce chlebové strouhanky
- drcený kmín
- půl kostičky droždí
- 2 lžíce másla
- 1 světlé pivo
- 2 žloutky
- 200 ml smetany
- bylinky dle chuti, chléb, česnek
Postup: Vyškvařte špek nakrájený na malé kostičky. Ty pak vyberte a nechte stranou. Na sádle, kam přidáte 2 lžíce másla, opékejte cibuli dozlatova, zasypte chlebovou strouhankou a přidejte drcený kmín. Vznikne osmahnutá, zahušťovací složka polévky. Do cibulky můžete před chlebem přidat i droždí. Přidejte pivo a vodu nebo vývar a jemně nakrájený pórek. Vše zvolna provařte asi čtvrt hodiny. Poté dejte polévku stranou, a dokud je ještě horká, přidejte žloutky rozšlehané ve smetaně. Tím polévka nádherně zhoustne. Servírujte ji v hlubokém talíři, posypanou kousky vyškvařené slaniny a opečeným chlebem, do kterého můžete namačkat rozetřený česnek.
Na másle opečené kapří filety přelité pivní omáčkou
Omáčka z piva s hřebíčkem, skořicí a citronovou kůrou dodá pokrmu příjemný kořeněný vánoční nádech.
Budete potřebovat:
- 5 filetů z kapra
- šťávu ze dvou citronů
- 1 světlé pivo
- 1 cibuli
- 3 hřebíčky
- bobkový list
- máslo
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl, pepř, drcený kmín, 4 kuličky celého pepře
Postup: Filety z kapra dobře properte a zakapte citronovou šťávou. Jeden filet z kapra dejte do menšího rendlíku, přidejte pivo, hřebíček, přepůlenou cibuli i se slupkou, bobkový list, kuličky černého pepře, vše vařte 30 minut a pak sceďte. V dalším rendlíku si připravte jíšku z másla a mouky, zalijte vývarem z koření a kapra a nechte 10 minut vařit na mírném ohni. Poté dochuťte pepřem, solí a citronovou šťávou. Zbylé filety z kapra osolte, posypte drceným kmínem a osmažte na pánvi z obou stran. Kapra s pivní omáčkou servírujte s gratinovanými bramborami.
Čokoládový dort s černým pivem
Že si nedokážete představit kombinaci černého piva a sladkého čokoládového dortu? Není nic lepšího!

Budete potřebovat:
- 200 g tmavé čokolády s 60% podílem kakaové hmoty
- 200 g másla, + na vymazání formy
- 170 g hladké mouky
- 1 lžičku kypřicího prášku
- 1/4 lžičky sody
- 200 g tmavého třtinového cukru
- 4 lžíce melasy
- 25 g tmavého kakaa
- 100 g světlého třtinového cukru
- 3 lžíce podmáslí
- 250 ml černého piva
Na polevu:
- 200 g ricotty
- 400 g mascarpone
- 3 lžíce moučkového cukru
Postup: Kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem vymastěte a vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte máslo a melasu. Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí. Mezitím promíchejte v míse mouku, prášek, sodu, cukr a kakao. V jiné misce smíchejte vejce s podmáslím a pivem. Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vznikla hladká, polotekutá směs. Vlijte do formy a pečte zhruba hodinu a půl. Praskliny na povrchu zakryje je poleva. Korpus nechte vychladnout, vyklopte na drátěnou podložku a sejměte formu. Ricottu, mascarpone a cukr rozšlehejte v misce a vzniklou krémovou polevou ozdobte vršek dortu. Pro ozdobu můžete celý dort na závěr posypat trochou kakaa.
Recepty a foto Nina Řeháčková