Pivní polévka se špekem a bylinkami
Starodávný recept z dob, kdy se jídlem neplýtvalo jako dnes a zpracoval se každý kousek chleba, slité pivo a kdejaký zbytek.

s
Autor: Nina Řeháčková

Budete potřebovat:

  • kousek špeku (asi 10 cm)
  • 1 cibuli
  • 1 menší pórek
  • 4 lžíce chlebové strouhanky
  • drcený kmín
  • půl kostičky droždí
  • 2 lžíce másla
  • 1 světlé pivo
  • 2 žloutky
  • 200 ml smetany
  • bylinky dle chuti, chléb, česnek

Postup: Vyškvařte špek nakrájený na malé kostičky. Ty pak vyberte a nechte stranou. Na sádle, kam přidáte 2 lžíce másla, opékejte cibuli dozlatova, zasypte chlebovou strouhankou a přidejte drcený kmín. Vznikne osmahnutá, zahušťovací složka polévky. Do cibulky můžete před chlebem přidat i droždí. Přidejte pivo a vodu nebo vývar a jemně nakrájený pórek. Vše zvolna provařte asi čtvrt hodiny. Poté dejte polévku stranou, a dokud je ještě horká, přidejte žloutky rozšlehané ve smetaně. Tím polévka nádherně zhoustne. Servírujte ji v hlubokém talíři, posypanou kousky vyškvařené slaniny a opečeným chlebem, do kterého můžete namačkat rozetřený česnek.

Na másle opečené kapří filety přelité pivní omáčkou

Kapří filety jinak?
Autor: Nina Řeháčková

Omáčka z piva s hřebíčkem, skořicí a citronovou kůrou dodá pokrmu příjemný kořeněný vánoční nádech.

Budete potřebovat:

  • 5 filetů z kapra
  • šťávu ze dvou citronů
  • 1 světlé pivo
  • 1 cibuli
  • 3 hřebíčky
  • bobkový list
  • máslo
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř, drcený kmín, 4 kuličky celého pepře

Postup: Filety z kapra dobře properte a zakapte citronovou šťávou. Jeden filet z kapra dejte do menšího rendlíku, přidejte pivo, hřebíček, přepůlenou cibuli i se slupkou, bobkový list, kuličky černého pepře, vše vařte 30 minut a pak sceďte. V dalším rendlíku si připravte jíšku z másla a mouky, zalijte vývarem z koření a kapra a nechte 10 minut vařit na mírném ohni. Poté dochuťte pepřem, solí a citronovou šťávou. Zbylé filety z kapra osolte, posypte drceným kmínem a osmažte na pánvi z obou stran. Kapra s pivní omáčkou servírujte s gratinovanými bramborami.

Čokoládový dort s černým pivem

Že si nedokážete představit kombinaci černého piva a sladkého čokoládového dortu? Není nic lepšího!

s
Autor: Nina Řeháčková

Budete potřebovat:

  • 200 g tmavé čokolády s 60% podílem kakaové hmoty
  • 200 g másla, + na vymazání formy
  • 170 g hladké mouky
  • 1 lžičku kypřicího prášku
  • 1/4 lžičky sody
  • 200 g tmavého třtinového cukru
  • 4 lžíce melasy
  • 25 g tmavého kakaa
  • 100 g světlého třtinového cukru
  • 3 lžíce podmáslí
  • 250 ml černého piva

Na polevu:

  • 200 g ricotty
  • 400 g mascarpone
  • 3 lžíce moučkového cukru

 

Postup: Kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem vymastěte a vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte máslo a melasu. Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí. Mezitím promíchejte v míse mouku, prášek, sodu, cukr a kakao. V jiné misce smíchejte vejce s podmáslím a pivem. Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vznikla hladká, polotekutá směs. Vlijte do formy a pečte zhruba hodinu a půl. Praskliny na povrchu zakryje je poleva. Korpus nechte vychladnout, vyklopte na drátěnou podložku a sejměte formu. Ricottu, mascarpone a cukr rozšlehejte v misce a vzniklou krémovou polevou ozdobte vršek dortu. Pro ozdobu můžete celý dort na závěr posypat trochou kakaa.

Recepty a foto Nina Řeháčková