Nevíte, o co se jedná? Je to podobné tomu, co jsme zatím znali u domácích spotřebičů, které musí být už delší dobu označeny energetickou třídou. Zjednodušeně řečeno: Dozvíte se, kolik ten či onen spotřebič takříkajíc „žere“.

 Pro koho tato povinnost platí?

Od 1. ledna 2013 se povinnost opatřit budovu energetickým štítkem vztahuje na všechny nově stavěné nemovitosti, určené k bydlení nebo komerčním účelům (např. kancelářské budovy). Tento průkaz si budete muset opatřit i

pokud chcete získat energetický štítek, je třeba se obrátit na autorizované firmy
Autor: inspekce.cz
v případě, když budete chtít už stojící nemovitost prodat nebo pronajmout.

Pokud jste vlastníkem bytové jednotky, prozatím si vystačíte při prodeji či pronájmu předložením faktur nebo vyúčtování za poslední tři zúčtovací období. Energetický štítek také nebudete potřebovat, jste-li vlastníkem objektu menšího, než 50 metrů čtverečních.

 Vyplatí se zákon obejít? Určitě ne!

Pokud budete energetický štítek potřebovat, pak se obraťte na skutečné odborníky, které najdete například na internetovém portálu www.inspekce.cz.  Nevyplatí se švindlovat! Určitě se setkáte s nabídkami, které vám budou slibovat, že se dají zařídit lepší hodnoty, než jsou skutečně naměřené. A nenechte se ani ukolébat kupujícím, že žádný energetický průkaz nepotřebuje! Vystavujete se stejně jako v prvním případě riziku pozdějšímu zpochybnění kupní smlouvy, soudním tahanicím a hlavně také hrozbě finančních sankcí až ve výši 100 000 korun ze strany státních kontrolních orgánů.