Krátkodobé havarijní pojištění?

Sami nejlépe víte, jaká rizika vás nejčastěji mohou potkat na trasách, kudy běžně jezdíte. Když ovšem vyrazíte na dovolenou autem, stojí před vámi řada menších i vážnějších výzev. Co s tím? České povinné ručení i havarijní pojištění vás chrání i po celé Evropě i Turecku. Patříte ovšem k motoristům, kteří si běžně během roku neplatí havarijní pojištění, ale na dovolené v zahraničí chtějí extra porci ochrany? Jsou pojišťovny, které různorodým potřebám motoristů vyšly vstříc, takže na trhu narazíte i na havarijní pojištění, které si můžete zaplatit pouze na 1 měsíc.

Náhradní vozidlo?

Nechcete v zahraničí uvíznout? Pro případ, že vaše auto ukradou nebo bude nepojízdné kvůli havárii, vandalovi či nespoutanému živlu, pojišťovna vám zaplatí pronájem auta. Takovéto připojištění může být součástí povinného ručení, havarijního pojištění, anebo si jej můžete ke stávající pojistce přidat jako extra balíček. Jeho cena se pak odvíjí podle toho, na jak dlouho by vám náhradní vozidlo mělo sloužit.

Zavazadla v autě: pojistit či nepojistit?

Když s autem vyjedete na zimní dovolenou do zahraničí, vezete zavazadla s nezbytným obsahem, lyže apod. Pojištění zavazadel se hodí pro takové jobovky jako je odcizení, poškození či zničení zavazadel uskladněných v autě a v demontovatelných zavazadlových vnějších boxech. Při vykládání a nakládání sportovní výbavy či zavazadlových boxů může dojít k poškození vašeho auta, ale i na tyto nešťastné případy se pojištění zavazadel vztahuje. Zkontrolujte si podmínky pojištění zavazadel: může se stát, že např. mezi 22:00 a 6:00 pojišťovna vaše zavazadla v autě neochrání.