Za extra panenský olej se označují olivové oleje kvůli své výjimečné kvalitě, použití prvotřídních oliv. Mnohdy tomu odpovídá i cena. Velkým překvapením testu proto bylo, že si s některými drahými oleji můžete koupit třeba 40 let zakázaný přípravek DDT, který nalezli ve třech vzorcích, nebo nervový jed (pesticid chlorpyrifos), který byl v každém druhém.

DDT i v oleji pro děti

Olivy jsou zdravé, oleje z nich už tak zdravé být nemusí
Autor: profimedia.cz
„Zklamáním byly dva bio oleje, ve kterých analýzy prokázaly přítomnost DDT, přípravku proti škodlivému hmyzu, jehož používání bylo v evropském zemědělství zakázáno takřka před 40 lety. Jednalo se o značky Billa naše bio/ extra panenský olej a Basso Organic Extra Virgin Olive Oil for Kids, tedy výrobek určený dětem,“ uvádí šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová.

Třetí olej se zbytky nejenom DDT, ale i dalších dvou pesticidů nese značku Borges 100 % Hojiblanca Olive Extra Virgin Olive Oil. Také extra panenský olivový olej Bertolli vypadá jako by ho lisovali z oliv vyrostlých podél dálnice nebo v průmyslově znečištěném prostředí. Test v něm totiž odhalil nápadně vysoké hladiny rakovinotvorných polycyklických aromatických uhlovodíků.

Bát se nemusíme

„Porovnáme-li nalezené hodnoty rizikových látek s evropskými limity, musíme konstatovat, že nedošlo k jejich překročení. Nicméně náš test prokázal, že olivy určené k výrobě extra panenských olejů nejsou až tak pečlivě vybírány,“ dodává Rozová. Podrobný test 17 olivových olejů najdete na internetových stránkách časopisu. (red)

Cena za olej není měřítkem kvality
Autor: Infografika Blesk

Tohle našli v drahých olejích

Pesticidy

Jsou to chemické látky na ochranu plodin před hmyzem, houbami či plevelem. Narušují funkci hormonů v těle. Zvyšují riziko vzniku rakoviny a způsobují poruchy reprodukce.

Peroxidy

Peroxidy vznikají při kažení tuku. Peroxidové číslo se používá pro určení toho, jak moc je olej zvětralý a žluklý. Do oleje se dostanou použitím špatných surovin nebo špatným skladováním.

DDT

Rakovinotvorné DDT se ukládá v tuku a játrech a v těle se hromadí. Při kojení přechází do mateřského mléka na děti. Použití DDT je už sice 40 let zakázáno, ale velmi pomalu se rozkládá a v přírodě i živých organizmech se nachází doposud.

Polycyklické aromatické uhlovodíky

Jsou to silně rakovinotvorné látky, které vznikají především při spalování motorových paliv a uhlí nebo v cigaretovém kouři. Jsou-li v potravě, způsobují rakovinu zažívacího traktu.

Vyberte dobrý olivový olej

* Při výběru oleje se vyhněte těm, na kterých najdete slovíčka „pomace“, „sanza“, nebo „pokrutiny“. Jsou vyrobeny v chemických rafineriích z odpadu při výrobě olivového oleje. Takový olej není nejen zdravý, ale ani dobrý.

* Vybírejte za studena lisovaný olej, ne ten rafinovaný. Při rafinaci olej zahřáli na vysokou teplotu a přišel o většinu zdraví prospěšných látek.

* V průhledné lahvi olej rychle oxiduje, žlukne. Lepší oleje proto najdete v tmavých zelených nebo černých lahvích.

* Sledujte stupeň kyselosti, acidity. Čím je nižší, tím lepší. Nejlepší oleje mají stupeň acidity okolo 0,8% a nižší.

Fotogalerie
6 fotografií