Pokud si do sauny rádi zajdete, ale nepatříte mezi "skalní", může vám v hlavě vrtat řada věcí, na které se stydíte zeptat. Zeptali jsme se tedy za vás odborníka z nejpovolanějších Jiřího Žákovského, manažera saunových mistrů wellness centra Infinit.

Jaká jsou rizika saunování v plavkách, které se někde praktikuje?

Riziko je především ve vytvoření opruzenin, nebo malých kožních zánětů. Důvodem je, že při saunování v plávkách pokožka tzv. nedýchá (nevylučuje pot tak efektivně kvůli neprodyšné tkanině plavek). To může způsobit hromadění toxinů v pokožce a následné záněty.

Jaký účel má plstěná saunovací čepice?

Čepice je velmi účinná při bránění tepla působícího na hlavu, kde se nachází termoregulační centrum organismu. V čepici tedy obecně člověk vydrží déle v sauně a více si prohřeje např. končetiny na úkor hlavy. Zajímavostí je, že nejlepší saunovací čepice jsou zhotoveny z ovčí vlny.

Jaké pokožce saunování nedělá dobře? Může zhoršit stav červených žilek v obličeji? Pokud ano, jakou saunu vybrat, a jak se chránit?

Sauna obecně nedělá dobře suché pokožce a to především kvůli velkým výkyvům tepla a následnému omývání vodou. Při kuperóze, neboli růžovce nedoporučuje.

Jaký vliv má saunování na akné?

Sauna obecně pomáhá organismu vylučovat pomocí potu z pokožky toxiny a zvenku zanesené nečistoty, které když setrvávají v pórech pokožky tak způsobují právě tyto kožní problémy. Dalo by se tedy říct, že sauna pravděpodobnost akné snižuje.

Jaký je rozdíl mezi benefity suché sauny a páry?

Benefity jsou dost podobné, jen parní kabina se nedoporučuje např. astmatikům vzhledem k velmi vlhkému prostředí, které by mohlo snížit schopnost plic přijímat kyslík.

Mohou se ženy saunovat v průběhu menstruace?

Mnoho lékařů se shoduje na tom, že v prvních dnech menstruace, není saunování pro ženy vhodné. V sauně totiž dochází k většímu prokrvování vnitřních orgánů a zvyšuje se tak i celková tělesná teplota. A protože při menstruaci dochází k prokrvení děložní sliznice, může vzestup vnitřní teploty přispět ke zvýšenému krvácení. Nedoporučuje se ani prudké ochlazování v malém ledovém bazénku.